Souvlaki – haal de Griekse keuken naar je thuis
20 minuten
Souvlaki: een Griekse klassieker die bij veel foodtrucks verkocht wordt. Deze spiesjes kunnen van kip, lams- of varkensvlees worden gemaakt. Ik gebruik hier kippendijen, want die zijn lekker mals. Heerlijk in een pitabroodje met tomaat, rode ui en tzatziki.
De Griekse keuken thuis
Souvlaki en Griekenland zijn voor mij bijna hetzelfde. Als ik denk aan souvlaki dan denk ik aan warme zomerse avonden aan de zee. Aan de geur van vers gebakken brood en vlees op de gril. Aan lange avonden met veel retsina en Griekse muziek.
Traditioneel wordt de souvlaki niet geserveerd met een pitabroodje maar ik vind dat zelf altijd een heerlijke toevoeging.
Souvlaki
Voor het maken is het belangrijk dat je rekening houdt met de tijd van het marineren. Het kippenvlees wordt het lekkerste als je het eerst een nachtje laat marineren in de koeling. Vervolgens is het weken van de sateprikkers ook handig om te voorkomen dat de souvlaki verbranden op de barbecue.
Hiervoor laat je ze eerst even een half uurtje weken in koud water. Dat is voldoende om het verbranden te voorkomen.
Check ook mijn variatie op Griekse kipspiezen!
Souvlaki – haal de Griekse keuken naar je thuis
Benodigdheden
- Grote sateprikkers
Ingrediënten
Ingrediënten
- 500 gr kippendijen
- 1/2 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 30 ml arachideolie
- 1/2 tl zout
- 1/2 el gedroogde oregano
- 1/2 citroen
- 2 tomaten
- 1/2 rode ui
- 4 pitabroodjes
- Tzatziki
Instructies
Instructies
- Snijd de kippendijen in gelijke blokjes. Snijd de ui en de knoflook fijn. Marineer de kip in een kom met de ui, de knoflook, de olie, het zout en de oregano en zet de kom goed afgedekt een nacht in de koelkast.
- Week de volgende dag de sateprikkers om verbranden te voorkomen. Rijg de blokjes kip aan de prikkers.
- Bak ze in circa 7 minuten gaar op de barbecue of in een grillpan. Haal ze van de barbecue en knijp de citroen erboven uit.
- Snijd de tomaten en rode ui in dunne plakjes. Leg op elk pitabroodje een spies en trek het vlees met het broodje van de prikker af. Doe de plakjes tomaat en ui erop en schep er als laatste tzatziki op.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.