Vegan citroencake met cranberries

1 uur

Vegan citroencake met cranberries

Cranberries horen voor mij bij het feestelijke seizoen. En in deze heerlijke frisse citroencake komen ze heel goed tot hun recht. De cake is zeker niet overdreven zoet door de frisse smaken van de cranberries en de citroen.

Het maken is ook kinderspel. Je mengt de ingrediënten in de volgorde zoals aangegeven in het recept. De cranberries kun je er zo in doen. Daar hoef je niet eerst iets mee te doen.

Veel mensen vragen zich af of de cranberries dan wel goed worden maar door het bakken in de oven garen de veenbessen meteen mee dus die komen heerlijk zacht en zuur uit de oven.

Om de vegan citroencake af te maken maak ik altijd een lekker frisse citroenicing om over de cake te drizzelen. Hiervoor heb je alleen poedersuiker nodig en citroensap.

De dikte van de icing

Het maken van de icing voor de vegan citroencake is niet ingewikkeld. Een van de meest gestelde vragen op instagram is hoe het kan dat een icing te dun of te dik is. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Is de icing te dun dan voeg je extra poedersuiker toe. Is de icing te dik dan voeg je extra citroensap toe.

Zorg dat de dikte zo is dat het over de cake loopt maar niet te dun zodat het er meteen weer afloopt. Dat is even uitproberen. Uiteraard doe je dit pas als de cake volledig is afgekoeld.

Vind hier het hele plantaardige kerstmenu

vegan citroencake

Vegan citroencake met cranberries

aantal personen: 12 voorbereidingstijd: 10 MINUTEN bereidingstijd: 50 MINUTEN totale tijd: 1 UUR
3.40 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Koek & Gebak
Keuken Vegan
Porties 12 portie(s)
Calorieën 282 kcal

Ingrediënten
 

  • 100 gr plantaardige boter ongezouten, plus extra om in te vetten, zacht op kamertemperatuur
  • 275 gr zelfrijzend bakmeel
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 citroen rasp plus sap
  • 125 gr verse cranberries

Icing

  • 150 gr poedersuiker
  • 1/2 eetlepels citroensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Vet een cakeblik van 25 cm in met plantaardige boter en bekleed met bakpapier.
  • Meng de bloem, suiker, bakpoeder en citroenrasp in een kom. Voeg de plantaardige boter, citroensap en 170 ml koud water toe. Meng dan tot het glad is. Roer de hele cranberry’s erdoor
  • Giet het mengsel in de klaarstaande vorm. Bak dit voor 50-55 minuten of totdat een houten prikker er schoon uitkomt.
  • Laat 10 minuten afkoelen in het bakblik. Haal er dan uit en laat verder afkoelen op een cakerek.
  • Voor de icing doe je de poedersuiker in een kommetje. Meng het met net genoeg citroensap tot het dik genoeg is om over de cake te gieten. Niet te dun, dan loopt het er net zo hard weer af.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 282kcalKoolhydraten: 48gProteine: 3gVet: 7gVerzadigde vetten: 1gNatrium: 120mgKalium: 49mgVezels: 1gSuiker: 30gVitamine A: 307IUVitamine C: 6mgCalcium: 32mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.