Jambalaya kroketten

8 uur 45 minuten

Categories: Bijgerechten, Recept, Snacks

Jambalaya kroketten

Jambalaya is de beroemde rijstschotel, afkomstig uit de Creoolse en Cajun keuken van Louisiana. Het is een soort paella, met veel vlees, vis en groenten.

Chorizo hoort er absoluut in, net als rijst en kruiden. Ik serveer de jambalaya niet als stoofpot, maar maak er jambalaya kroketten van.

Ik paneer ze lekker met extra veel panko. Panko is een Japans paneermeel dat ik graag gebruik vanwege de zoete smaak die het geeft. Bovendien is panko wat grover dan gewoon paneermeel waardoor je een heerlijk extra crunchy effect krijgt.

Na het paneren kort frituren en ze zijn klaar. Jambalaya kroketten zijn de ultieme borrelsnack! Maar ze zijn bij een kleine trek ook prima als hoofdmaaltijd.

Dag van tevoren

Het als bij de meeste kroketten is het ook bij de jambalaya kroketten handig om er een dag van tevoren mee te beginnen. Dan heeft je ragout voldoende tijd om goed af te koelen, wat essentieel is voor het maken van een geslaagde kroket.

Hoe grof of hoe fijn je de kroket wilt ligt geheel aan je eigen smaak. Je kunt het vrij grof houden maar de kip en chorizo ook fijner snijden. Ik gebruik hier of kippenbouten voor waar ik de botten uithaal of kipdijfilets. De laatste zijn dan vooral handig als je wat sneller wilt werken.

Wel belangrijk om een goede rijst te nemen. Risotto rijst is hier het meest geschikt voor zodat alles lekker aan elkaar gaat plakken. Dat wil je hier! Een snelkookrijst met droge korrel gaat je niet het goede resultaat geven voor de jambalaya kroketten.

Serveer de kroketten dan met lekker veel saffraanmayonaise of een mayonaise naar je eigen smaak.

jambalayakroketten

Jambalayakroketten

4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 45 minuten
Gang Snack
Porties 8 personen

Benodigdheden

  • Frituur of een grote pan met olie
  • Vershoudfolie

Ingrediënten
 

  • 4 kippenbouten zonder bot
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 scheutje arachideolie
  • 175 g chorizo
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 groene paprika
  • 1/2 rode chilipeper
  • 1 volle tl piment
  • 1 el worcestersaus
  • 500 ml kippenbouillon
  • 125 g ronde rijst zoals risotto-rijst
  • 150 g gepelde gamba's
  • 2 eiwitten
  • 100 g panko Japans paneermeel
  • 100 g bloem

Instructies
 

  • Snijd de kippenbouten in blokjes en kruid ze met zout en versgemalen peper. Bak de kipblokjes in een grote (stoof)pan met de olie rondom bruin. Haal ze uit de pan en leg ze in een ovenschaal.
  • Snijd de chorizo in dobbelstenen. Hak de knoflook fijn, snijd de tomaat in parten en snipper de ui. Snijd de bleekselderij in kleine stukjes, de paprika in blokjes en de chilipeper fijn.
  • Bak in dezelfde pan als de kip de uien, chorizo, paprika, bleekselderij, knoflook, tomaat, piment, worcestersaus en chilipeper even aan. Leg er de kip op en blus de stoofpot af met kippenbouillon. Breng zachtjes aan de kook.
  • Voeg de rijst toe en schep goed door. Voeg de gamba's toe en laat 30 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Haal dan van het vuur en laat de stoof helemaal afkoelen. Eerst op het aanrecht en daarna in een afgedekte kom in de koelkast. Het mengsel stijft op en wordt een soort ragout, zodat je er de volgende dag kroketten van kunt maken.
  • Vorm van het afgekoelde mengsel 8 kroketten. Zet drie ondiepe kommen neer: een met bloem, een met losgeklutst eiwit en een met panko. Wentel de kroketten eerst door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door de panko. Mocht je een te licht paneerlaagje hebben, dan haal je de kroket nog een keer door het eiwit en de panko. Verhit een flinke laag olie in een pan (±180 °C) Frituur de kroketten tot ze goudbruin zijn, circa 6 minuten. Laat vervolgens op keukenpapier uitlekken.
  • Tip: lekker met saffraanmayonaise.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Lekker met saffraanmayonaise

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.