Tulband met walnoten en chocola
55 minuten
Tulband met walnoten
De voorraad walnoten is hier nog steeds flink groot. Niet zo gek dus dat ik veel van mijn bakrecepten graag wat walnoten verwerk. Zoals in de walnoot karameltaart. En ook deze feestelijke tulband met walnoten is perfect om lekker wat noten in te verwerken.
Het beslag maak je in dit geval supersnel door alle ingrediënten voor de tulband met walnoten in de blender van de Kenwood Titanium Chef XL te doen. Even draaien tot het een geheel vormt en klaar. Echt veel sneller kun je het niet maken!
Walnoten en cacao
De walnoten gaan natuurlijk later pas door het beslag heen. Je wilt daar wel een crunch van in de tulband met walnoten hebben. Alhoewel je het in principe mee zou kunnen blenden als je niet van stukjes in je tulband houdt, maar dat zou ik persoonlijk niet aanraden.
Essentieel voor het bakken van een succesvolle tulbandcake met een mooie vorm (deze is van Nordic Ware) is het goed insmeren en bestuiven van de vorm. Dat is stap 1. Vervolgens is het heel belangrijk om geduldig te zijn bij het storten van de tulband met walnoten (en bij elke tulband)
Na het bakken laat je de cake een minuut of 10 afkoelen in de vorm. Pas dan draai je hem om en stort je hem op een plank. Geloof me, ik heb het menig keer met een kapotte tulband moeten bekopen als ik te ongeduldig was.
Tulband met walnoten en chocola
Ingrediënten
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 220 gr suiker
- 3 el cacaopoeder
- 185 gr ongezouten boter gesmolten
- 310 ml Griekse yoghurt
- 3 eieren
- 1 tl vanille extract
- 175 gr walnoten gehakt
Ganache
- 100 gr pure chocola
- 100 ml slagroom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Vet je tulbandvorm goed in met gesmolten boter en bestuif elk hoekje met wat bloem. Klop dit ook weer goed uit boven je aanrecht. Zorg dat de hele vorm een klein beetje bestoven is.
- Zet de blender op de Kenwood Titanium Chef en doe hierin alle ingrediënten bij elkaar, behalve de walnoten.
- Draai het snel tot een beslag. Roer de gehakte walnoten erdoor.
- Giet dit beslag nu in de klaarstaande tulband vorm.
- Strijk het beslag eventueel een beetje glad.
- Zet in de oven voor ongeveer 40 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Haal uit de oven en laat minimaal 10 minuten rusten in de vorm.
- Leg nu een houten plank op de bovenkant en draai in een keer om. Als je de vorm goed hebt ingevet komt hij er nu makkelijk uit.
- De chocolade ganache voor over de tulband maak je door de slagroom te verhitten tot net onder de kook. Breek de chocola in stukjes en doe dit in een kom.
- Giet de hete slagroom eroverheen en laat even staan om de chocola te laten smelten.
- Roer het tot een glad geheel.
- Laat de ganache even goed afkoelen en verdeel dan over je tulband heen. Laat drogen voor je het gaat snijden.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.
Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Kenwood.