Trifle bastogne cheesecake

4 uur 30 minuten

Deze geweldige cheesecake heeft alle smaken van een traditionele Engelse trifle maar dan in de vorm van een cheesecake. De bodem bestaat uit van die lekkere bastognekoeken. Een trifle Bastogne cheesecake dus. 

Een bodem van Bastogne

Zoals ik al zei, bestaat de bodem uit Bastogne. Om de bodem te maken verkruimel ik de koekjes en meng ik het met gesmolten boter. Dit mengsel druk je stevig aan in de vorm. Maak de laag niet te dun, want dat is zometeen de basis van je trifle Bastogne cheesecake 

Custard

Als extraatje roer ik wat custard door het cheesecake mengsel. Hiervoor maak je eerst de custard volgens de aanwijzingen hieronder in het recept. Vervolgens laat je dit afkoelen en je mengt het daarna goed met de roomkaas. Het geleilaagje aan de bovenkant van de trifle Bastogne cheesecake maak je met bessensap en gelatine. Check of het zoet genoeg is. Daar zit nogal eens verschil in.

Bestrooi met blauwe bessen

Na het maken van het geleilaagje voor de trifle Bastogne cheesecake kun je twee dingen doen. Je kunt de bessen er meteen op strooien zoals ik hier heb gedaan. Ze zitten dan meteen vast in de gelei als dat opgestijfd is. Dat is een optie. Een andere optie is om de bessen er later op te doen met slagroom.

De trifle cheesecake is al vrij machtig dus die slagroom hoeft niet per se. Overigens kun je het geleilaagje natuurlijk ook goed maken met willekeurig welk ander fruit.

Het geleilaagje

Je kunt bijvoorbeeld aardbeien of frambozen pureren en dan zeven zodat alle pitjes verwijderd zijn. Dit kun je dan als laag gebruiken. Je varieert hier ook meteen de kleuren mee. Het is hoe dan ook een heerlijke cheesecake en perfect voor de feestdagen.

Zin in nog veel meer van mijn cheesecakes? Bekijk al mijn cheesecakes? Of check hier alle kerstrecepten. Het recept voor deze trifle Bastogne cheesecake bekijk je hieronder!

Trifle cheesecake

trifle cheesecake

Trifle Bastogne cheesecake

4.64 van 50 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Gang Koek & Gebak
Keuken Hollandse keuken
Porties 12 portie(s)
Calorieën 615 kcal

Ingrediënten
 

  • 3 blaadjes gelatine
  • 3 el custardpoeder
  • 200 ml volle melk
  • 300 ml room
  • 100 gram boter gesmolten
  • 250 gram Bastogne biscuits
  • 900 gram roomkaas
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 125 ml bessensap
  • 3 gram gelatine = 2 blaadjes
  • 175 gram blauwe bessen bevroren
  • 1 el poedersuiker

Instructies
 

  • Week de gelatine in koud water.
  • Meng het custardpoeder met 3 el melk tot een pasta
  • Verwarm de rest van de melk met 100 ml van de room. Voeg, als het bijna kookt, de custard pasta toe en roer goed door zodat er geen klontjes meer in zitten. Blijf op laag vuur verwarmen tot het indikt, onder voortdurend roeren.
  • Haal van het vuur en roer de gelatineblaadjes erdoor. Giet in een schone kom en dek af met plastic folie.
  • Vet een taartvorm van 23 cm in en bekleed met plasticfolie, ook de zijkanten. Pak de buitenkant van de vorm in met aluminiumfolie, tegen het lekken later.
  • Maal de biscuits in de keukenmachine fijn en meng de gesmolten boter erdoor. Bekleed de bodem van de vorm ermee en druk aan met de achterkant van een lepel. Zet even in de koelkast.
  • Meng de roomkaas, suiker en vanille extract. Roer de afgekoelde custard los en meng door de roomkaas. Roer goed door zodat er geen klontjes meer in zitten. Giet over de koekbodem en smeer gelijkmatig uit. Klop met de taart op het werkblad zodat de lucht er uit gaat. Zet in de koelkast voor 4 uur.
  • Week de overige gelatine (3 gram = 2 blaadjes) in koud water. Breng het bessensap aan de kook, breng indien gewenst op smaak met honing. Haal van het vuur en los de gelatine er in op, roer goed door. Giet in een schone kom en laat afkoelen tot ongeveer 30°C. Giet dan voorzichtig over het roomkaasmengsel. Decoreer met de helft van de bessen en zet in de koeling om op te stijven.
  • Klop de resterende slagroom (200 ml) op met poedersuiker, en garneer de taart met behulp van een spuitzak. Decoreer met de resterende bessen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 615kcalKoolhydraten: 42gProteine: 8gVet: 48gVerzadigde vetten: 26gTrans Fat: 1gCholesterol: 150mgNatrium: 441mgKalium: 209mgVezels: 1gSuiker: 26gVitamine A: 1644IUVitamine C: 6mgCalcium: 128mgIJzer: 1mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.