Walnoot karameltaart

1 uur 15 minuten

Walnoot karameltaart

De eerste keer dat ik deze taart maakte ging het niet helemaal goed. Voor het geval jullie je afvragen of er bij mij nooit eens iets verkeerd gaat. Nou, wel dus. Ik maakte deze verschrikkelijk lekkere walnoot karameltaart maar de bodem was ongaar en veel te blond. Niet wat ik voor ogen had…

Versie 2

De tweede versie van de walnoot karameltaart was vele malen beter. Het enige nadeel? De taart is echt verslavend lekker. En ook wel heel erg machtig trouwens, dus snij er kleine puntjes van. Dan kun je er optimaal van genieten.

Belangrijk bij de walnoot karameltaart is dat je de bodem eerst blind bakt. Blind bakken betekent dat je het deeg in de bodem drukt, dit bedekt met een stuk bakpapier en daarop doe je bakgewichtjes. Je kunt bakparels of bakbonen kopen, maar je kunt hier ook prima peulvruchten of rijst voor gebruiken. Allebei ongebakken dan, natuurlijk.

Karamel maken voor de karameltaart

Het tweede kritieke puntje van deze taart is het maken van de karamel. Dat vinden veel mensen een eng moment en ik snap dat wel. Het wil nog wel eens verkeerd gaan met karamel. Ik vind het zelf het makkelijkste om te maken in een pan met een lichte bodem. Liefst wit. Dan zie je heel goed hoe de kleur van de karamel zich ontwikkeld. Een zwarte pan kan ook maar dan zie je totaal niet wat je aan het doen bent en moet je vertrouwen op je neus. Als je karamel eenmaal vaker hebt gemaakt weet je precies bij welke geur het juist is.

Maar tot die tijd is een lichte pan en er bij blijven essentieel. Volg de stappen uit het recept voor de walnoot karameltaart en het komt goed.

Vind je dit een te ingewikkelde taart en hou je het liever wat eenvoudiger? Maak dan deze boterkoek met muisjes (muisjes zijn ook weg te laten of vervang voor wat anders).

Walnoot karameltaart

Walnoot karameltaart

Walnoot karameltaart – deze wil je gemaakt hebben

4.30 van 258 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Koek & Gebak
Porties 12 portie(s)
Calorieën 539 kcal

Benodigdheden

  • Taartvorm met losse bodem van 22 cm doorsnede

Ingrediënten
 

Deeg

  • 300 gr bloem
  • 60 gr suiker
  • 230 gr boter gezouten, gekoeld en in kleine blokjes
  • 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen

Vulling

  • 200 gr kristalsuiker
  • 100 gr boter in blokjes
  • 200 ml slagroom
  • 200 gr walnoten of pecannoten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190˚C.
  • Doe de bloem in de keukenmachine met de boter en de suiker en mix even kort tot het een geheel vormt.
  • Voeg het water toe en puls tot de korrels aan elkaar gaan kleven.
  • Bestuif je aanrecht licht met bloem en stort het deeg uit.
  • Rol het tot een ronde lap die ongeveer 5 cm groter is dan je vorm.
  • Plaats het deeg in de vorm en druk het goed aan in de randjes. Beleg je deeg met een stuk bakpapier en vul dit met bakbonen.
  • Zet voor 20 minuten in de koeling.
  • Bak hierna de vulling 15 minuten blind. Haal de bonen en het bakpapier eraf en bak nog eens tien minuten of tot het deeg lichtbruin begint te kleuren.
  • Ondertussen bereid je de vulling: doe de kristalsuiker met 3 eetlepels water in een pan.
  • Zet dit op medium vuur en roer tot de suiker volledig is opgelost. Zet het vuur nu hoger en roer niet meer.
  • Laat het koken tot de suiker een donkere karamelkleur krijgt. Haal van het vuur en voeg de boter toe. Roer dit goed door tot de boter gesmolten is en voeg de slagroom toe.
  • Zet weer op hoog vuur en breng het geheel weer aan de kook. Laat inkoken tot het ietsje dikker wordt.
  • Voeg de walnoten als laatste toe. Stort de vulling op de bodem.
  • Zet de taart in de oven voor ongeveer 10-15 minuten of tot de vulling flink aan het bubbelen is.
  • Haal de taart uit de oven en laat volledig afkoelen voor je het gaat aansnijden.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 539kcalKoolhydraten: 44gProteine: 6gVet: 40gVerzadigde vetten: 19gTrans Fat: 1gCholesterol: 82mgNatrium: 204mgKalium: 120mgVezels: 2gSuiker: 22gVitamine A: 936IUVitamine C: 1mgCalcium: 38mgIJzer: 2mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.