Herfst

Dit recept valt onder

Tarte tatin met kweepeer en chocola

Samenvatting

  • Aantal personen 8

Ingredienten

Voor het deeg

60 gr tarwebloem

60 gr volkoren tarwemeel

100 gr koude boter, in blokjes

50 gr lichte basterdsuiker

1 ei

snufje zout

Vulling

1 grote of 2 kleine kweeperen

35 gr boter

35 gr kristalsuiker

100 gr amandelspijs

50 gr pure chocola, fijngehakt

1 tl zeezout

Sharing is caring!

Tarte tatin kweepeer

Meer recepten met kweepeer had ik al beloofd en hier is er weer een van mijn favorieten.

Dit keer maakte ik een eenvoudige tarte tatin met kweepeer, maar maakte hem bijzonder door dit te mengen met kleine stukjes marsepein en chocola. Het wordt qua looks wat minder door al dat bruin, maar de smaak…. die is echt niet te weerstaan.

Kweepeer

De voorraad kweepeer bij ons thuis lijkt voorlopig alleen maar te groeien, dus verwacht nog wel een paar recepten met deze lekkere peer. Overigens kun je bij nagenoeg alle recepten ook gewone peer gebruiken in plaats van kweepeer. Mocht je niet in de buurt wonen van iemand met een kweepeer struik dan kan gewone peren dus ook.

Probeer ook eens mijn tarte tatin met rode ui.

Kweepeer tarte tatin

Tarte tatin met kweepeer en chocola

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 60 gr tarwebloem
  • 60 gr volkoren tarwemeel
  • 100 gr koude boter, in blokjes
  • 50 gr lichte basterdsuiker
  • 1 ei
  • snufje zout

Vulling

  • 1 grote of 2 kleine kweeperen
  • 35 gr boter
  • 35 gr kristalsuiker
  • 100 gr amandelspijs
  • 50 gr pure chocola, fijngehakt
  • 1 tl zeezout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220˚C.
  2. Bekleed een ronde taartvorm met bakpapier.
  3. Maak het deeg door tarwebloem, koude boter, basterdsuiker, ei en een snufje zout door elkaar te kneden. Maak een bol als het een samenhangend deeg is, wikkel in plastic folie en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Was de kweeperen en snijd over de lengte in dunne partjes, zonder het klokhuis
  5. Zet de kweepeer in een pannetje net onder water en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken
  6. Smelt in een ander pannetje de overige 35 gram boter en giet over de bodem van de met papier bekleedde taartvorm.
  7. Strooi 35 gram kristalsuiker eroverheen.
  8. Kneed de fijngehakte chocola en het zeezout door het marsepein
  9. Giet de kweepeer af als het gaar is, droog de partjes af. Leg de partjes dakpansgewijs op de boter en suiker in de taartvorm. Stop kleine stukjes chocolademarsepein er tussen.
  10. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1-2 cm dik, die iets groter is dan de vorm. Leg de lap deeg over de kweeperen, stop de randjes naar binnen en prik een paar gaatjes in de bovenkant.
  11. Bak ongeveer 25 tot 30 minuten tot de taart goudbruin is. Meng intussen de creme fraiche met vanille essence en bewaar koud.
  12. Laat de taart even afkoelen. Keer hem dan om en snijd er punten van. Serveer met een flinke lepel creme fraiche.

Dit recept werd gemaakt voor Leidsenhage Vernieuwt

Nog meer lekkers