Stoofschotel met bokbier
Stoofschotel met bokbier
De stoofschotels staan hier op het moment redelijk vaak op tafel. En dat is logisch want herfst is natuurlijk hét stoofschotelseizoen bij uitstek.
En deze heerlijke stoofschotel met bokbier bewijst dat eens te meer. Ik serveer dit graag met aardappelpuree en rode kool met appeltjes. En natuurlijk met een extra biertje ernaast.
Even de tijd nemen voor deze stoofschotel
Het maken van deze stoofschotel neemt wel wat tijd in beslag. Hou er dus rekening mee dat het minimaal 4 uur tijd nodig heeft om het allerlekkerste te worden.
Je kunt dit overigens ook prima in een slowcooker bereiden. Hou dan een uur of 8 aan op de lage stand en een uur of 6-7 voor de hoge stand, maar check het halverwege ook gewoon even. Er is nogal veel verschil in slowcookers qua temperatuur.
Tip als je stoofschotel te nat is
Maak je deze stoofschotel in een slowcooker, en blijft deze te nat? Lees dan verder.
In een slowcooker verdampt dit vocht natuurlijk niet zo goed, niet zoals in een braadpan. Mocht je stoofschotel te nat blijven: voeg de volgende keer minder vloeistof toe. Een andere tip is om in het laatste uur een papje van maizena en water toe te voegen, om het vocht extra in te laten dikken.
Ook kun je ervoor kiezen om de stoof met een schuimspaan uit de slowcooker te halen, zodat het teveel aan water of vocht in de slowcooker blijft. Wil je dit nog gebruiken? Giet het dan in een steelpan en laat het, op het vuur, verder indikken tot een saus (eventueel ook met het papje van maizena en water).
Stoofschotel met bokbier
Ingrediënten
- 500 gram riblappen of sucadelappen in blokjes
- 1 el bloem
- 1 ui in blokjes
- 2 el tomatenpuree
- 1 el mosterd
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 330 ml bokbier
- 200 ml runderbouillon
- 80 gram ontbijtkoek
- 500 gram winterpeen in blokjes of reepjes
- 200 gram gedroogde pruimen en abrikozen kleingesneden
- Peper en zout
Instructies
- Strooi een dun laagje bloem om het vlees. Verhit olie in een stoofpan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de uien toe en laat en minuut meebakken.
- Voeg tomatenpuree, mosterd, laurier, kruidnagel, bokbier en bouillon toe. Kruimel de ontbijtkoek erdoor. Het vlees moet net onder staan.
- Laat het vlees op laag vuur ongeveer 3 uur pruttelen, roer af en toe door en voeg indien nodig extra bouillon toe.
- Voeg na 3 uur de winterpeen en pruimen en abrikozen toe en laat nog een half uur meestoven. Als het vlees zacht is en uit elkaar valt, is de stoof klaar. Breng op smaak met peper en zout en serveer warm.
- Lekker met gebakken aardappels of puree en rode kool
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.