Stoofschotel met bokbier

Stoofschotel met bokbier

De stoofschotels staan hier op het moment redelijk vaak op tafel. En dat is logisch want herfst is natuurlijk hét stoofschotelseizoen bij uitstek.

En deze heerlijke stoofschotel met bokbier bewijst dat eens te meer. Ik serveer dit graag met aardappelpuree en rode kool met appeltjes. En natuurlijk met een extra biertje ernaast.

Even de tijd nemen voor deze stoofschotel

Het maken van deze stoofschotel neemt wel wat tijd in beslag. Hou er dus rekening mee dat het minimaal 4 uur tijd nodig heeft om het allerlekkerste te worden.

Je kunt dit overigens ook prima in een slowcooker bereiden. Hou dan een uur of 8 aan op de lage stand en een uur of 6-7 voor de hoge stand, maar check het halverwege ook gewoon even. Er is nogal veel verschil in slowcookers qua temperatuur.

Tip als je stoofschotel te nat is

Maak je deze stoofschotel in een slowcooker, en blijft deze te nat? Lees dan verder.

In een slowcooker verdampt dit vocht natuurlijk niet zo goed, niet zoals in een braadpan. Mocht je stoofschotel te nat blijven: voeg de volgende keer minder vloeistof toe. Een andere tip is om in het laatste uur een papje van maizena en water toe te voegen, om het vocht extra in te laten dikken.

Ook kun je ervoor kiezen om de stoof met een schuimspaan uit de slowcooker te halen, zodat het teveel aan water of vocht in de slowcooker blijft. Wil je dit nog gebruiken? Giet het dan in een steelpan en laat het, op het vuur, verder indikken tot een saus (eventueel ook met het papje van maizena en water).

Stoofschotel met bokbier

Stoofschotel met bokbier

aantal personen: 4 voorbereidingstijd: 15 MINUTEN bereidingstijd: 3 UREN 30 MINUTEN totale tijd: 3 UREN 45 MINUTEN
4.26 van 438 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 portie(s)
Calorieën 432 kcal

Ingrediënten
 

  • 500 gram riblappen of sucadelappen in blokjes
  • 1 el bloem
  • 1 ui in blokjes
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el mosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 330 ml bokbier
  • 200 ml runderbouillon
  • 80 gram ontbijtkoek
  • 500 gram winterpeen in blokjes of reepjes
  • 200 gram gedroogde pruimen en abrikozen kleingesneden
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Strooi een dun laagje bloem om het vlees. Verhit olie in een stoofpan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de uien toe en laat en minuut meebakken.
  • Voeg tomatenpuree, mosterd, laurier, kruidnagel, bokbier en bouillon toe. Kruimel de ontbijtkoek erdoor. Het vlees moet net onder staan.
  • Laat het vlees op laag vuur ongeveer 3 uur pruttelen, roer af en toe door en voeg indien nodig extra bouillon toe.
  • Voeg na 3 uur de winterpeen en pruimen en abrikozen toe en laat nog een half uur meestoven. Als het vlees zacht is en uit elkaar valt, is de stoof klaar. Breng op smaak met peper en zout en serveer warm.
  • Lekker met gebakken aardappels of puree en rode kool

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 432kcalKoolhydraten: 72gProteine: 22gVet: 6gVerzadigde vetten: 2gCholesterol: 29mgNatrium: 389mgKalium: 1383mgVezels: 9gSuiker: 34gVitamine A: 21321IUVitamine C: 13mgCalcium: 123mgIJzer: 5mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.