Pomelo-krabsalade met tomaat en cashewnoten
Pomelo-krabsalade
Dit is een heerlijk licht recept wat bomvol met smaak zit. Een ideaal bijgerecht als je een Aziatisch etentje hebt of gewoon als een lichte lunch. Wel een beetje een decadente lichte lunch want krab is nu eenmaal niet goedkoop.
Wat is pomelo?
Om te beginnen maar met de vraag; wat is pomelo? Voor wie het niet weet, een pomelo hoort bij de citrusfamilie en is een kruising tussen de pompelmoes en een grapefruit. Qua smaak vind ik het meest lijken op een zoetere variant van een grapefruit. Hoewel veel grapefruit tegenwoordig allang niet meer zo bitter is als vroeger, is dat wel de associatie die veel mensen hebben met de grapefruit.
Een pomelo is dus lang niet zo bitter. En in combinatie met het zoete van het krabvlees is dit in deze pomelo-krabsalade echt een heerlijke combinatie.
Om de pomelo schoon te maken heb je een scherp mesje nodig. Je snijdt eerst de onder- en bovenkant van de pomelo af, zet het op een snijplank en snij met het mesje langs de pomelo om de schil te verwijderen. Snij dik genoeg dat je ook het vliesje meepakt.
Vervolgens snij je tussen de vliesjes door om de partjes eruit te wippen en in de salade te verwerken.
Maken van de pomelo-krabsalade
Om de salade te maken combineer je eenvoudig alle ingredienten met elkaar. Wil je overigens geen krab gebruiken dan kun je dit ook goed maken met garnalen als alternatief.
Door de salade doe ik onder andere koolrabi wat ik altijd een heerlijk frisse groente vind. Snij dit in kleine reepjes en combineer het met de andere smaakmakers tot een heerlijke pomelo-krabsalade.
In combinatie met
De pomelo-krabsalade is bijvoorbeeld erg lekker in combinatie met de spicy maiskolven, maar doet goed bij nog veel meer verschillende gerechten. Voor de nước mắm chấm check je het recept bij de citroengrasspiesjes.
Pomelo-krabsalade met tomaat en cashewnoten
Ingrediënten
- 1 grote pomelo of 2 grapefruits
- 200 g krabvlees of gekookte garnalen zout versgemalen peper
- 1 lente-ui
- 2 grote tomaten
- 1 kleine koolrabi
- 1 ⁄2 chilipeper
- 2 takjes dille
- 2 takjes Thaise basilicum
- 2 limoenblaadjes
- 3 el nước mắm chấm
- 50 g gezouten cashewnoten
Instructies
- Snijd de boven- en onderkant van de pomelo tot het vruchtvlees zichtbaar is. Snijd de rest van de schil langs het vruchtvlees weg. Snijd nu langs het vlies van een partje naar het midden van de vrucht. Herhaal dit bij de hele vrucht. Wip de partjes eruit en snijd ze in grove stukken.
- Breng het krabvlees op smaak met zout en peper.
- Snijd de lente-ui in dunne ringen. Snijd de tomaten in parten. Snijd de kool- rabi in dunne schijfjes. Snijd de halve chilipeper in dunne ringen. Snijd de dilletakjes fijn en pluk de blaadjes van de Thaise basilicum. Verwijder de nerven van de limoenblaadjes en snijdt de blaadjes in flinterdunne reepjes.
- Meng de pomelo, lente-ui, tomaat, koolrabi, chilipeper, dille, Thaise basilicum en het limoenblad. Maak de salade aan met de nước mắm chấm en bestrooi met het krabvlees en de gezouten cashewnoten.
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.