Plat Amsterdamse taco’s met geitenvlees

20 minuten

Ik ben dol op de Ridammerhoeve, een geitenboerderij in het Amsterdamse bos. De geitjes daar worden voornamelijk gebruikt voor hun melk (en daar maken ze weer heerlijke geitenkaas van)

Maar de Amsterdamse boeren besloten ook het vlees zelf te verwerken. Met dat vlees maak ik een lekker geitenvleesstoofpotje. Op het eerste festival van de 24Kitchen Food Truck Challenge, bij Taste of Amsterdam, besloot ik iets te doen met het Amsterdamse geitenvlees van de Ridammerhoeve en dacht meteen aan barbacoa, een gerecht dat ik had gezien in Los Angeles. Stoofvlees van geit op een taco. En waarmee beter een challenge te beginnen dan met een taco? Immers, een groot deel van de foodtruckcultuur is daarmee ooit begonnen. Ik heb de taco een beetje gepimpt door zoetzure ui, tomatenchutney en zoete aardappelchips als topping te gebruiken. Uiteindelijk heb je een regenboog van kleuren en een universum van structuren op één taco te pakken.

Bereiden van de Amsterdamse taco

Voor de taco gebruik ik geitenvlees dat een uur of zes nodig heeft om gaar te stoven. Wil je liever geen geitenvlees gebruiken, of kun je het nergens vinden, dan kun je altijd kiezen voor ander stoofvlees. Het hoeft niet perse geit te zijn.

Het recept voor de tomatenchutney vind je hier.

Plat Amsterdamse taco's

Plat Amsterdamse taco's

Plat Amsterdamse taco’s

4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 10 portie(s)

Benodigdheden

  • Blender
  • Braadslee of grote kom
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten
 

Gestoofd geitenvlees

  • 500 gr geitenvlees hamlapjes, of vlees van de bout
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1/2 gele ui
  • 3 jalapeno pepers
  • 6 pimentbessen
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el gedroogde oregano
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 40 ml appelazijn
  • 60 ml water

Taco's

  • 1 rode kool
  • 1 bosje verse koriander
  • 10 zachte tortilla's
  • 500 gr gestoofd geitenvlees (zie hierboven)
  • zoetzure rode ui
  • 200 ml zure room
  • zoete aardappelchips
  • tomatenchutney

Instructies
 

Voor het gestoofde geitenvlees:

  • Snijd het geitenvlees in blokjes en kruid met veel zout en versgemalen zwarte peper. Snipper de ui (dit hoeft niet netjes). Maal de jalapeño-pepers, pimentbessen, komijn, oregano, tijm, ui, knoflook, appelazijn en water in een blender fijn tot een pasta.
  • Doe de blokjes geitenvlees in een braadslee of grote kom, en wrijf de pasta over al het vlees. Dek goed af met aluminiumfolie en laat een nacht in de koelkast marineren.
  • Doe de volgende dag het geitenvlees in een grote pan en giet er genoeg water op zodat al het vlees onder staat. Zet de pan op laag vuur en laat circa 5 tot 6 uur heel zachtjes stoven.

Voor de taco's:

  • Snijd een rode kool ragfijn en hak de verse koriander fijn.
  • Rooster de tortilla’s kort boven heet vuur. Smeer er tomatenchutney op, wat rode kool, het gestoofde geitenvlees met een beetje jus, de zoet-zure rode ui, zure room, fijngehakte verse koriander en een paar zoete aardappelchips.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.