Pepernoten espresso Martini

45 minuten

Als je net als ik niet vies bent van een sterke kop koffie en een borrel dan is deze pepernoten espresso Martini een cocktail naar je hart. Speciaal voor Sinterklaas gaf ik deze welbekende cocktail een kruidige twist. Ik weet alvast wat ik met pakjesavond drink. Cheers!

Espresso Martini

De espresso Martini… You either love it or hate it − zoals veel barkeepers heb ik begrepen. Ik ben overduidelijk team ‘love it’, want ja, de combinatie van sterke koffie, koffielikeur en vodka is als je het mij vraagt een match made in koffie-cocktail-heaven. De oorspronkelijke bedenker van de cocktail, de Engelse barman Dick Bradsell, bedacht de cocktail toen hem werd gevraagd om een cocktail ‘to wake me up and mess me up.’ Kortom: alles wat je nodig hebt op een vrijdagavond – of elke andere willekeurige avond.

Mijn pepernoten espresso Martini 

Nu denk je misschien, why mess with a good thing? Snap ik, maar ik kan het gewoon niet laten. Daarnaast past het  gewoon goed bij deze tijd van het jaar! En ik weet zeker dat wanneer je deze pepernoten espresso Martini eenmaal hebt geproefd je zou willen dat je dit zelf had bedacht. Dus, cocktailshakers klaar, shaken maar.

Tip: De siroop kun je prima ruim van tevoren maken en blijft in een afgesloten fles of pot tot wel een week goed. Bewaar deze wel in de koelkast. Wanneer de siroop heel dik is geworden klop hem dan gewoon even met een lepel weer los, of verwarm kort in een steelpannetje (voeg eventueel een eetlepel water toe). 

Pepernoten martini

Pepernoten espresso Martini

3.84 van 6 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Drankjes
Porties 4 Personen

Benodigdheden

  • Hakmolentje van de staafmixer of keukenmachine
  • zeef
  • Cocktailshaker (of glazen pot die je goed kunt afsluiten)
  • 4 cocktailglazen

Ingrediënten
 

  • 80 g honing
  • 80 g ahornsiroop
  • 2 cm gember
  • 4 kaneelstokjes + 4 voor versiering
  • 6 kruidnagel
  • 6 steranijs
  • 6 kardemompeulen
  • 20 g pepernoten kruidnootjes
  • 180 ml wodka
  • 180 ml kahlua of andere koffielikeur
  • 40 ml espresso
  • 40 ml slagroom
  • 16 ijsklontjes

Instructies
 

  • Schep de honing en ahornsiroop in een steelpannetje, voeg 50 ml water toe en breng zachtjes aan de kook tot de honing helemaal vloeibaar is geworden.
  • Snijd de gember in dunne plakjes. Voeg de kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs, plakjes gember en kardemompeulen toe aan de honing en kook in 7-8 minuten op laag vuur tot een siroop. Het is goed als de siroop traag van de lepel druppelt. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen, roer er af en toe doorheen zodat de siroop sneller afkoelt.
  • Maak ondertussen de pepernoot randjes op de glazen. Hak de pepernoten in het hakmolentje van de staafmixer fijn. Vul een schoteltje met water en een schoteltje met de fijngehakte pepernoten. Doop de glazen 1 voor 1 in het water en daarna in de fijngehakte pepernoten zodat er een mooi randje ontstaat. Laat opdrogen.
  • Giet de siroop door een zeef. Zodat je een heldere siroop overhoud zonder de specerijen.
  • Schenk de siroop (8 tl) samen met de wodka, kahlua, espresso, slagroom en ijsklontjes in de shaker en schud de shaker 1-2 minuten stevig heen en weer (tot er een frostlaagje op de shaker ontstaat). Op die manier ontstaat er zo’n mooi schuimlaagje. Houd de ijsklonten tegen en schenk espresso martini in de glazen. Versier met een kaneelstokje.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Pepernoten espresso martini

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.