Naast mijn verjaardag vind ik moederdag toch wel echt mijn dag én die van mijn moeder natuurlijk. Maar tijdens Moederdag moeten de kids aan de slag en verwacht ik toch echt een ontbijtje op bed en een lekkere taart als cadeau. Want, ja het zal geen verrassing zijn, maar eten is mijn favoriete cadeau.
Moederdag
Moederdag vieren we in Nederland op de tweede zondag van mei. Op deze dag staan we eventjes stil bij het moederschap. Dat doen we door moeders in het zonnetje te zetten. Dat kan met een mooi compliment, maar natuurlijk ook met een mooi (eetbaar) cadeau.
Hoe is Moederdag ontstaan?
Wist je dat Moederdag een eeuwenoude traditie is? Moederdag is namelijk in het begin van de 20e eeuw ontstaan. In 1908 organiseerde Anna Jarvis uit West Virginia een herdenking voor haar moeder, die een actieve rol had gespeeld in het oprichten van Moederdag als een nationale feestdag. De herdenking werd gehouden in de St. Andrew’s Methodist Church in Grafton, West Virginia, waar haar moeder had onderwezen. Het succes van deze herdenking zorgde ervoor dat Anna Jarvis campagne voerde om Moederdag officieel te maken als een nationale feestdag in de Verenigde Staten. In 1914 verklaarde de Amerikaanse president Woodrow Wilson Moederdag officieel als een nationale feestdag op de tweede zondag van mei. Sindsdien wordt Moederdag gevierd in veel landen over de hele wereld.
Moederdag ontbijt of brunch
In veel Nederlandse huishoudens wordt Moederdag ingeluid met een heerlijk zelfgemaakt ontbijtje op bed of een gezellige brunch. Het leuke van een food cadeau, is dat je het heel persoonlijk kunt maken. Zo kun je precies maken wat jouw moeder lekker vind. Zelf kan ik hier echt ontzettend van genieten!
Om je een beetje op weg te helpen zet ik mijn lekkerste ontbijt en brunch ideetjes voor je op een rijtje: Moederdag ontbijtplank met kaas wentelteefjes, Moederdag pannenkoeken mét limoenmascarpone, cranberry mimosa: Moederdag cocktail, Madeleines: klassieke Franse cakejes, red velvet, Belgische wafels met burned buttersaus, feestelijk omelet: met fruit en cottage cheese, zomerse fruitsalade, aardbeien scones met witte chocolade en cranberry ricotta scones.
Moederdag taart
Taart is ook erg populair om te geven en vooral om te eten op Moederdag. Waarom dat is, is niet helemaal duidelijk. Zo zijn er twee theorieën. Ten eerste is taart een symbool voor feestelijke dagen en het eten van taart op Moederdag is dan ook een manier om de dag extra te speciaal te maken. Een andere theorie is dat taart een traditioneel cadeau is dat kinderen aan hun moeders geven op Moederdag, en dat het delen van een stukje taart een manier is om de band tussen moeders en kinderen te vieren.
Maar ongeacht de reden, het eten van een stukje taart is vooral heel erg lekker. Ik zou dus zeggen, enjoy! Dit zijn de lekkerste Moederdag taarten: de ultieme Moederdag taart, citroen-kwarktaart met aardbeien, rabarber cheesecake, Charlotte Russe met frambozen, hartvormige blondie met frambozen-botercrème, pistache cranberry cheesecake, carrot cake voor mama en grote Parijse boltaart.
Meer recepten vind je natuurlijk op Miljuschka.nl.