Hoe krijg je kinderen aan het eten van groente?

Categories: ArtikelenTags:

Hoe krijg je kinderen aan het eten van groente

We weten allemaal dat groente belangrijk zijn in ons dagelijkse voedingspatroon. Zeker 250 gram per dag voor volwassenen, kinderen tussen de 50 en 200 gram. Maar hoe krijg je die kleine eters, met soms lastige voorkeuren, nu aan het eten van groente? Ik geef graag tips.

Kinderen zouden idealiter gemiddeld 50 tot 200 gram groenten per dag moeten binnenkrijgen, een beetje afhankelijk van hun leeftijd. Dat komt neer op 1 tot 4 opscheplepels, maar veel kids halen dit aantal helaas niet. Wat te doen?

Laat de kinderen meehelpen

Probeer je kroost te betrekken bij het koken. Laat ze een salade husselen, groente wassen of in een pan soep roeren. Zo zien ze wat er wordt gemaakt, leren ze de producten meer te waarderen en kunnen ze langzaam wennen aan smaken, kleuren en vormen. Daarnaast eten kinderen veel sneller wat op wat ze mooi zelf hebben (mee) klaar gemaakt, en dat scheelt!

Varieer met de bereidingswijze

Gruwelen ze van gekookte spruitjes? Probeer ze dan eens te roosteren en te serveren met gehakte nootjes en een spannende dressing. Zijn ze geen fan van rauwe paprika? Maak er dan eens soep van. Soms ligt het niet aan de smaak van het product zelf, maar de bereidingswijze.

Gedurende dag steeds een beetje

Een half bord groente met het avondeten gaat er misschien niet goed in. Probeer daarom gedurende de hele dag groente te verwerken, in alle maaltijden en snacks. Gesneden paprika tussendoor, schijfjes komkommer bij het beleg op brood, een groentesoep als lunch en ’s avonds natuurlijk ook genoeg tijdens het diner. 

Een beetje smokkelen

Natuurlijk wil je dat kinderen groente gaan leren waarderen voor wat het is. Dat ze herkennen wat een wortel is, en hoe een broccoli er in z’n geheel uitziet. Daarom raad ik af om al je groente te ‘verstoppen’ in gerechten, zoals sommigen aanraden. Je kind zal daardoor veel minder snel een stuk courgette eten, omdat hij of zij deze misschien alleen ‘kent’ in een saus, volledig onzichtbaar. 

Toch kun je best af en toe een beetje smokkelen. Naast groente in zijn echte vorm geven, is het natuurlijk ook okee om het extra te verwerken in andere gerechten, zoals soep, sap, puree en (pasta)saus. 

Bakken met groente

Er zijn steeds meer lekkere recepten voor zoete baksels waar groente in worden verwerkt. Pannenkoeken met bietjes , muffins met geraspte wortels… slim om zo wat extra groente binnen te krijgen! 

Houd vol!

Je kind hoeft niet alles lekker te vinden. Vaak is het een kwestie van proberen en wennen. Blijf het aanbieden, houd de moed erin en houd eventueel op een lijstje bij wat ze wel en niet lekker vinden. Bij blogger Sabine van OhMyFoodness.nl zag ik deze handige printables: ohmyfoodness.nl/printables

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.