Verschillende ovenstanden: dit betekenen ze (en welke gebruik je waarvoor?)

Categories: Artikelen

Verschillende ovenstanden: dit betekenen ze (en welke gebruik je waarvoor?)

De oven: zouden we ooit nog zonder kunnen? Veel mensen in Nederland hebben een heteluchtoven (soms in combinatie met een magnetron). Maar waar staan al die symbolen eigenlijk voor, en wanneer gebruik je welke ovenstand? Ik leg het je graag uit.

Tip: elke oven is weer anders. Een gasoven heeft bijvoorbeeld weer totaal andere ovenstanden dan een heteluchtoven. En sommige elektrische exemplaren hebben alleen boven- en onderwarmte, en geen hetelucht-stand. Kijk sowieso altijd voor de zekerheid even in de handleiding van jouw oven!

Een lekker ovenrecept: pasta ovenschotel met tonijn, peultjes en kastanjechampignons

Hetelucht

Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan? Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven. Ideaal voor een lasagne of ovenschotel!

Alleen onderwarmte

Bij onderwarmte komt alle warmte vanuit onder in de oven. Je gebruikt deze stand bijvoorbeeld voor au bain-marie garen – denk maar aan soufflés in een waterbad. Ook het opnieuw opwarmen van een gerecht doe je handig hiermee, zo zorg je dat de onderkant van een ovenschotel of taart warm wordt, zonder dat de bovenkant te hard gaat en eventueel verbrandt.

Boven én onderwarmte

De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus. Tip: gebruik bij deze stand het liefst maar één bakplaat – of nog beter, een bakrooster, zodat de warmte er overal goed bij kan.

Alleen bovenwarmte

Deze ovenstand is ideaal voor bijvoorbeeld zoete, maar ook hartige taarten (quiches) waarbij de bodem reeds afgebakken is, bijvoorbeeld door deze eerst blind te bakken. Als je de vulling er vervolgens op giet, kun je daarna de bovenwarmte-stand gebruiken. Ook fijn voor een lasagne die nog nét even wat te bleek is aan de oppervlakte. Al kun je daar ook de volgende stand goed voor gebruiken:

Grillen

De grillstand gebruik je voor het gratineren van je gerecht, om groenten te roosteren, een visje te grillen of crème brûlée een mooi gekarameliseerd suikerlaagje te geven. Soms kun je een ovenschotel nog een extra kick geven door een paar minuutjes de grillstand aan te gooien.

Circulatiegrillen

Als je de stand circulatiegrillen aanzet, gebruikt je oven afwisselend de grill en de ventilator. Ideaal voor een ovenschotel die gaar moet worden, waarbij die ook nog eens ‘n knapperig korstje krijgt.

Je baktemperatuur aanpassen met verschillende ovenstanden

Je ziet het vaak in recepten en op verpakkingen van bladerdeeg, pizza of een bakmix staan: een andere temperatuur op basis van je type oven of ovenstand. Met alleen boven- en onderwarmte bak je namelijk op een hogere temperatuur dan met de heteluchtstand.

Een ezelsbruggetje: van boven- en onderwarmte naar hetelucht verlaag je de temperatuur met ongeveer 10 procent. 200 graden boven- en onderwarmte = 180 graden hetelucht.

Ook andersom kun je natuurlijk de temperatuur aanpassen. Van hetelucht naar een oven met boven- en onderwarmte verhoog je de temperatuur juist met 10 procent. 175 graden hetelucht = ongeveer 190 graden boven- en onderwarmte.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.