Alles over de verschillende soorten noten

Categories: Artikelen

Nootjes: ik ben er dol op. Ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, zijn goed voor de spijsvertering én makkelijk om tussendoor te snacken. En je kunt er natuurlijk talloze lekkere recepten mee koken en bakken! In dit artikel vertel ik je alles over verschillende soorten noten en wat je ermee kunt doen.

Gebrande of ongebrande soorten noten?

In de supermarkt, biowinkel, notenboer of notenkraam op de markt vind je noten die verschillend bereid zijn. Zo zijn er rauwe, ongebrande noten: de meest pure vorm. Ideaal als je er zelf mee wil gaan bakken of koken. Gebrande en geroosterde noten zijn meteen een lekkere hartige snack en hebben een iets stevigere bite.

Gezouten noten zijn iets minder gezond, maar ideaal om zo uit het vuistje te eten of te verwerken in een salade. Of bij een kaasplankje bijvoorbeeld!

Mijn favoriete soorten noten

Amandelen

Van de rauwe variant tot de geroosterde met rookzout: oh, wat zijn amandelen lekker. Amandelschaafsel is ook altijd ideaal om in de voorraadkast te hebben staan, bijvoorbeeld voor over een taart of salade. Eventjes in een droge pan roosteren, want dan krijgen ze zoveel meer smaak. Bakken met amandelmeel kan natuurlijk ook!

Probeer bijvoorbeeld eens deze recepten: Haricots verts met amandel parmezaan en citrus of amandelkoekjes met kardemom.

Cashewnoten

Onmisbaar in een lekker Aziatisch roerbakgerecht of deze frisse Thaise noedelsalade

Hazelnoten

Je kent ze in de bekende Nutella hazelnoot-chocoladepasta, maar je kunt met hazelnoten ook de hartige kant op. Met hazelnootmelk – te koop bij de biologische winkel – bak je bijvoorbeeld deze spannende spinazie-pannenkoekjes met tahin.

Macadamia’s

Lekker vet en zo luxe: deze kleine ronde bolletjes vind ik een van de allerlekkerste noten. Goedkoop zijn ze niet, maar met een kleine hoeveelheid geef je gerechten al een fantastische smaak én bite. Ook erg lekker als topping van een soep of zelfs stamppot!

Paranoten

Paranoten, ook wel brasil nuts genoemd, zijn flinke joekels met veel smaak. Erg lekker bij banaan en chocolade, of in een zelfgemaakte notenmix,

Pecannoten

Deze zoete nootjes zie je in talloze bakrecepten. Ik stop ze in mijn bananenbrood en brownies , maar deze tosti met brie & druiven knapt er ook van op!

Pinda’s

Pinda’s groeien – zoals andere noten – niet aan de boom, maar juist onder de grond. Daarom zijn het officieel ook peulvruchten! Perfect voor mijn snelle pindakoeken of juist in een maaltijdsalade met rijst en mango

Pistachenoten

Het pellen is even een klusje, maar dan komen er wel de meest heerlijke groene schatjes uit om heerlijk op te peuzelen. Of te verwerken in een lekkere taart of cake!

Walnoten

Walnoten vind ik ideaal om tussendoor te snoepen, door de granola te mengen of in een salade te strooien. Hier thuis zijn we dan ook dol op deze andijviesalade met kappertjes, walnoot en ei

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.