Rode kool met appeltjes

1 uur 10 minuten

Vandaag maak ik een klassieker. Want wie at er vroeger nu geen rode kool met appeltjes? Ik krijg in ieder geval altijd nostalgische gevoelens als ik dit gerecht klaarmaak. Ik denk dan aan mijn oma die in de pan stond te roeren en de heerlijke geur van de appeltjes met kaneel. Het liefste at ik alleen een bord appeltjes, maar om het gezond te houden kreeg ik een mix van beiden op mijn bord. Het gaat tenslotte om de juiste balans. Bovendien weet ik hoe heerlijk de rode kool met appeltjes zijn als het klaar is. Het lijkt nu nog ver weg, maar dit is ook een van mijn favoriete bijgerechten tijdens de kerstdagen.

Rode kool bron van vitamines

Rode kool zit boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine C, vitamine K en kalium. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezond lichaam en helpen onder andere om je immuunsysteem te versterken en je bloeddruk op peil te houden. Bovendien bevat rode kool veel antioxidanten, zoals anthocyanen, die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen en het risico op bepaalde ziekten te verlagen. Het eten van rode kool kan dus bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

Serveer met aardappelpuree

Wil je een makkelijke doordeweekse maaltijd op tafel zetten? Serveer mijn rode kool met appeltjes dan met een aardappelpuree en een lekkere gehaktbal. Lekker oer-Hollands! Houd er wel altijd rekening mee dat de rode kool een relatief lange kooktijd heeft. Je zet het niet heel snel op tafel. Daarom raad ik je aan om de aardappelpuree geheel zelf te maken en er een lekker vleesgerecht bij te serveren. De tijd ben je namelijk toch al kwijt. Zo kun je het gerecht bijvoorbeeld goed combineren met stoofvlees of kip uit de oven. Oh, en vergeet ook niet de combinatie van rode kool en appeltjes met kalkoen uit de oven. Ja, zo klinkt het in een keer best wel als een hoogstandje, die Hollandse pot. Vind je niet?! Er is keuze genoeg!

Rode kool met appeltjes in de zomer

Rode kool is een groente die veel mensen graag eten. Zeker in de winter met een appeltje erdoor zoals we gewend zijn van oma. Maar wist je dat je rode kool met appel ook heel goed in de zomer kunt eten? Niet warm en gestoofd, maar als smaakvolle rode kool met appeltjes salade. Vaak serveer ik er dan wat toast bij. Simpel maar succesvol!

Meer lekkere recepten?

Heb je het nieuwste Miljuschka Magazine al gezien? Het is alweer de 10e editie en die staat volledig in het teken van pasta! Zo serveer ik je 40+ gloednieuwe en lekkere pasta recepten en nog heel veel meer lekkers. Meer weten en shoppen? Kijk dan hier

rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes

4.17 van 644 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken groente
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 1 rode kool van ongeveer een kilo fijngesneden
  • 3 goudrenet appels in blokjes
  • 1 tl kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 jeneverbessen
  • 3 el bruine suiker
  • 2 el appelazijn
  • 400 ml water
  • 1 el boter
  • peper en zout

Instructies
 

Instructies

  • Doe de fijngesneden rode kool in een pan met het water (2 tl zout op 400 ml water), kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn.
  • Meng het geheel even goed door en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen onder af en toe omscheppen.
  • Roer na een uur de appelstukjes erdoor en laat nog 5 minuten meestoven.
  • Roer er een eetlepel boter door en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de rode kool met aardappelpuree en stoofvlees.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

rode kool met appeltjes

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.