Gefrituurde spruitjes verborgen in een frisse salade recept

15 minuten

Okay, dus we hebben allemaal wel eens op die typische, soms ietwat saaie, manier spruitjes gegeten, toch? Ik weet het, ik weet het, je hebt misschien niet de meest liefdevolle herinneringen aan deze groene rakkers van vroeger. Gekookt, misschien naast een stukje vlees en wat aardappelen. Maar laten we even de spruitjeswereld op z’n kop zetten. Want, lieve foodies, ik ga jullie introduceren aan een spruitjes recept dat je culinaire hart sneller doet kloppen: Gefrituurde Spruitjes Verborgen in een Frisse Salade. En ja, dat lees je goed – gefrituurd! Want hoewel in Amerika alles groter (en gefrituurder) lijkt, hebben ze met hun ‘Brussels sprouts’ obsession een punt gescoord. Time to spice up the spruitjes game!

Waarom Gefrituurde Spruitjes?

First things first. Waarom zou je in hemelsnaam spruitjes frituren? Nou, omdat het een game changer is! Die knapperige buitenkant met een zachte, bijna boterige binnenkant. Dat contrast is gewoonweg heavenly. En dan, alsof dat nog niet genoeg is, gooien we die warme, crunchy beauties in een frisse salade met een dressing die je smaakpapillen laat dansen. Trust me, na dit spruitjes recept kijk je nooit meer hetzelfde naar deze groene bolletjes.

Spruitjes hebben misschien niet het meest sexy imago, maar ik zweer je, deze frituurdeal zal je verbluffen. En het is ook nog eens super makkelijk om te maken. Gewoon even die spruitjes halveren, in een beslagje dippen en hup, de frituurpan in. Binnen no time heb je een knapperig en verrassend bijgerecht op tafel staan.

Het Geheim van de Frisse Salade

Maar we zijn er nog niet. Want we gooien die gefrituurde spruitjes niet zomaar op een bord. Nee, we maken er een feestje van met een frisse salade. Een beetje rucola, wat geraspte Parmezaanse kaas, een handjevol pijnboompitten en een dressing die je smaakpapillen laat dansen. Terwijl die spruitjes lekker aan het bubbelen zijn, mix je een frisse salade samen. Het moment suprême: meng die warme, gefrituurde spruitjes door de salade. Deze combinatie is niet alleen een feestje op je bord, maar ook in je mond.

Spruitjes stamppot

Niet zo’n fan van gefrituurde spruitjes? Dan is het tijd voor iets anders! Spruitjes stamppot is de perfecte manier om van die bittere spruitjes een smaakvol gerecht te maken. Door de spruitjes te koken en te pureren met aardappelen, krijg je een romige en zachte stamppot. En we voegen natuurlijk ook nog wat spekjes en uitjes toe voor die extra smaakboost. Maar hoelang moet je ze eigenlijk koken om de perfecte textuur en smaak te krijgen?

Over het algemeen geldt dat spruitjes ongeveer 8 tot 10 minuten moeten koken. Dit zorgt ervoor dat ze gaar worden, maar toch nog een beetje knapperig en niet te zacht worden. Het is belangrijk om ze regelmatig te controleren tijdens het koken, zodat je kunt bepalen hoe lang ze precies moeten koken. Als je van wat zachtere spruitjes houdt, kun je ze iets langer koken, tot ongeveer 12 minuten. Maar pas op dat je ze niet te lang kookt, want dan worden ze papperig en verliezen ze hun smaak. Een handige tip is om de spruitjes na het koken direct af te spoelen met koud water. Dit zorgt ervoor dat het kookproces stopt en ze hun mooie groene kleur behouden.

Of je nu gaat voor de revolutionaire gefrituurde spruitjes of een comfortabele stamppot, één ding is zeker: spruitjes verdienen een plekje in je culinaire hart. Dus, trek die keukenschort aan en start het avontuur. Wie weet, misschien worden spruitjes wel je nieuwe obsessie!

gefrituurde spruitjes

Gefrituurde spruitjes verborgen in een frisse salade

3.75 van 8 stemmen
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Salade
Keuken groente, Vegan, Vegetarisch
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 200 ml zoete chilisaus
  • 200 ml witte wijnazijn
  • 1 knoflookteentje
  • 4 rode pepers
  • 500 g spruitjes
  • 100 g rode kool
  • 100 g witte kool
  • 100 g alfalfa
  • 1 rode ui
  • 1 jalapeño-peper
  • zout
  • 1 handvol verse muntblaadjes
  • 1 handvol verse korianderblaadjes
  • 1 handvol verse basilicumblaadjes

Instructies
 

Instructies

  • Snijd de knoflook en de rode peper fijn. Maak de spruitjes schoon en halveer deze. Snijd de rode en witte kool heel fijn. Snijd de rode ui en jalapeño-peper in fijne ringen.
  • Doe de chillisaus, witte wijnazijn, knoflook en rode pepers in een schaal en roer deze saus goed om. Zet opzij.
  • Zet de pan met frituurvet op of zet de frituur aan (stel deze in op 180 °C). Frituur de spruitjes hierin, circa 1,5 minuut. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Doe de fijngesneden witte en rode kool, ui, jalapeño-peper en alfalfa bij de saus. Hussel goed door elkaar zodat de saus goed over de salade is verdeeld. Breng op smaak met zout. Doe de gefrituurde spruiten erbij en roer om. Voeg als laatste de kruiden (verse munt, verse koriander en verse basilicum) toe.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.