Gebakken witlof met romesco

Soms hoeft een gerecht niet heel ingewikkeld te zijn om geweldig lekker te zijn. Neem nu dit eenvoudige gerecht met gebakken witlof. Heel makkelijk te maken maar door de romesco saus toch ook heel bijzonder!

Gebakken witlof met romesco

De witlofschotel is niet vegetarisch, aangezien er spekjes worden gebruikt, maar je kunt het wel makkelijk aanpassen aan jouw wensen. Laat de spekjes weg voor een vegetarische versie of maak de gebakken witlof af met bijvoorbeeld een lekker stukje gebakken kipfilet als je er wel vlees bij wilt eten. Hoewel wij het meestal eten als avondmaal, vind ik het ook heel geschikt om te eten als lunch.

Wil je de romescosaus trouwens wat gladder, dan kun je de amandelen van tevoren laten weken. Dit kan de nacht van tevoren of je kunt het minimaal een half uur van tevoren in heet water doen.

Ben je fan van witlof? Probeer dan zeker ook eens de gebakken witlof met gekarameliseerde ui of de witlof met sinaasappel

Gebakken witlof

Gebakken witlof

Gebakken witlof met romesco

5 van 1 stem
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 portie(s)
Calorieën 340 kcal

Ingrediënten
 

  • 4 witlofstronken
  • 4 rode paprika’s
  • 30 gr witte amandelen
  • 60 gr hazelnoten
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl Gerookt paprikapoeder
  • 2 tl rode wijnazijn
  • 2 el panko
  • 200 gr gerookte spekblokjes kan worden weggelaten voor vega's
  • 75 gram jonge bladsla/veldsla
  • Olijfolie
  • 1 sinaasappel

Instructies
 

  • Verwarm de oven zo heet mogelijk voor. Mogelijk ook grillstand.
  • Halveer de paprika’s en leg ze met de open kant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet ze hoog in de oven en laat ze in 10/15 min zwart blakeren in de oven.
  • Doe ze daarna warm over in een schaal en dek af met een stuk plastic.
  • Rooster de hazelnoten en leg 10 gram hiervan apart.
  • Maal de rest van de hazelnoten samen met de amandelen in een (sterke) blender.
  • Haal de paprika's uit de bak en pel het zwarte velletje eraf.
  • Maak ze schoon en voeg toe aan de blender, bij de noten samen met de tomatenpuree, wijnazijn, 1 teen knoflook, de panko, scheut olijfolie, paprikapoeder, zout peper en 3 el water. Draai dit allemaal fijn tot een gladde saus.
  • Halveer de witlof.
  • Rasp 1 teen knoflook en rasp een sinaasappel. Meng dit beiden met 4 el olijfolie.
  • Smeer hiermee de witlof in en bak deze in een hete koekenpan aan beide kanten mooi bruin. Voeg de rest van de marinade toe aan de pan en gaar met de deksel op de pan voor ongeveer 5 minuten.
  • Bak de spekjes aan in droge koekenpan.
  • Maak de sla aan met sinaasappelsap en eetlepel olijfolie en verdeel over de borden leg daar 2 halve stronken witlof op en schep er volle lepel saus over en maak af met de overgebleven hazelnoten en de spekjes.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 340kcalKoolhydraten: 32gProteine: 22gVet: 17gVerzadigde vetten: 2gTrans Fat: 1gNatrium: 1144mgKalium: 1947mgVezels: 19gSuiker: 8gVitamine A: 15077IUVitamine C: 190mgCalcium: 298mgIJzer: 6mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.