Bijgerecht recepten

Artisjok recept

Samenvatting

  • Voorbereiden 5 min.
  • Bereiden 30 min.
  • Aantal personen Diverse mogelijkheden

Ingredienten

4 artisjokken

1 citroen

4 peperkorrels

1 laurierblad

halve theelepel zout

Sharing is caring!

Het is echt geen hogere wiskunde: artisjok bereiden. En mijn kinderen zijn er ook nog eens dol op. Je moet bij het opeten wel even de tijd nemen voor een heerlijk piel-werkje om het blaadje voor blaadje eraf te peuteren. Maar dat voelt tegelijkertijd alsof je een te goed verpakt cadeautje aan het uitpakken bent. Het draait uiteindelijk allemaal om de kern, namelijk het hart. En mijn hart (en dat van de kinderen) stroomt over bij heerlijke artisjokken.

Recept artisjok koken: bereidingswijze

Een artisjok bereiden kan iedereen, al moet je wel even weten hoe je dit het beste kunt doen. In mijn artisjok recept leg ik je stap voor stap uit hoe je kunt genieten van heerlijke artisjokken.

Snijd eerst het steeltje van de artisjokken eraf en kerf in de onderkant van de artisjokken een kruisje. Snij nu de bovenkant van de blaadjes eraf. Leg de artisjokken in een ruime pan. Snijd de citroen in schijfjes en leg de citroen om de artisjokken heen.

Vul de pan met water zodat de artisjokken net niet onder staan. Voeg nu het zout, de peperkorrels en het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook. Ik word vaak gevraagd hoe lang je een artisjok moet koken. Een lastige vraag want de kooktijd is afhankelijk van de grootte van de artisjok. De kooktijd zit uiteindelijk vaak rond de 30 minuten. Je kunt altijd zelf testen of de artisjokken lang genoeg gekookt hebben. Als je met een tang 1 van de middelste blaadjes kunt lostrekken, dan zijn ze klaar.

Het opeten van de artisjokken is even een werkje, want je moet de blaadjes er stuk voor stuk afpeuteren. Eigenlijk zijn het dan net een soort chips die je eet. Vandaar dat ze ook heerlijk zijn met een zure vinaigrette of wat ordinaire mayonaise om te dippen.

Nog meer lekkers