Gevulde pompoen met gemengde rijst en paddenstoelen

1 uur 15 minuten

Gevulde pompoen

Ben je op zoek naar een heerlijk plantaardig hoofdgerecht voor de feestdagen dan zit je met deze gevulde pompoen goed.

Om de gevulde pompoen te maken begin je met het roosteren van de pompoen. Afhankelijk van het formaat duurt dit ongeveer 45 minuten. Maar hou rekening met meer als je een hele grote pompoen hebt of minder als je een kleintje hebt.

De pompoen maak je eerst goed schoon aan de binnen- en buitenkant. Schraap ook de draden aan de binnenkant goed weg. Vervolgens smeer je de pompoen aan alle kanten in met gezouten plantaardige boter. Dat geeft straks meteen een lekkere smaak aan de pompoen.

Is je pompoen niet goed recht snij dan een klein plakje van de onderkant af zodat ie stevig staat. Niet teveel want je wilt zometeen niet dat de vulling er doorheen zakt!

Bereiden van de vulling

Terwijl de pompoen roostert ga je verder met het bereiden van je vulling. Het fijne van dit gerecht is dat je het grotendeels voor kunt bereiden. De vulling verlept niet dus je kunt het hele gerecht klaar maken zodat je het ‘s avonds alleen nog hoeft op te warmen in de oven. Is het echt koud, hou dan wel langer aan dan de 15 minuten die in het recept vermeldt staat. Een half uur of – ook weer afhankelijk van het formaat – is veiliger.

Als je bang bent dat de vulling dan uitdroogt aan de bovenkant pak de gevulde pompoen dan eerst in met aluminiumfolie en verwarm het eerst met de folie voor 15-30 minuten en haal het alleen de laatste 15 minuten eraf.

Check hier het hele plantaardige kerstmenu

Gevulde pompoen

Gevulde pompoen met gemengde rijst en paddenstoelen

4.50 van 28 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegan
Porties 4 portie(s)
Calorieën 449 kcal

Ingrediënten
 

  • 1 medium pompoen (rond) oranje of groen
  • 4 el plantaardige boter gezouten
  • 100 gr gemengde rijst (of rijst naar keuze
  • 250 gr gemengde paddenstoelen
  • 1 citroen rasp en sap
  • 1 el venkelzaadjes
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 30 gr pecannoten geroosterd en gehakt
  • 3 takjes verse tijm gehakt
  • 35 gr verse peterselie gehakt
  • 3 el tahini
  • Pistache nootjes voor erover
  • Lekker brood om te serveren

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Snij de bovenkant van de pompoen af en gebruik een stevige lepel om de zaden eruit scheppen. Zorg dat de draden aan de binnenkant ook weg zijn.
  • Zet de pompoen op een bakplaat en wrijf de pompoen aan de binnen en aan de buitenkant in met 2 el plantaardige boter. Bestrooi met nog wat peper. Als de pompoen niet goed blijft staan snij dan een plakje van de onderkant af.
  • Rooster in het midden van de oven voor 45 minuten of tot de pompoen zacht is als je er met een vork in prikt.
  • Snij de paddestoelen in kleine stukjes.
  • Verhit een koekenpan met de overgebleven 2 el plantaardige boter. Bak de venkelzaadjes en de chilivlokken. Als de zaadjes beginnen te knappen voeg je de knoflook, tijm en de paddenstoelen toe.
  • Bak voor 5 minuten tot zacht, meng dan de pecannoten en citroenrasp toe. Haal van het vuur.
  • Meng dit door de gekookte rijst, roer dan de verse peterselie erdoor en proef of er nog peper en zout bij moet.
  • Schep het mengsel in de gebakken pompoen en zet terug in de oven voor 10-15 minuten zodat alles goed heet is.
  • In de tussentijd meng je de overgebleven citroensap met de tahini, de rest van de knoflook en genoeg water om een dressing te maken.
  • Serveer de pompoen in het midden van de tafel en strooi de pistachenootjes eroverheen en serveer met de dressing.
  • Serveer met lekker brood en Flora Plant.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 449kcalKoolhydraten: 55gProteine: 11gVet: 25gVerzadigde vetten: 4gNatrium: 157mgKalium: 1604mgVezels: 7gSuiker: 12gVitamine A: 30319IUVitamine C: 59mgCalcium: 148mgIJzer: 5mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.