Geitenschenkels – Hâm Dê

Langzaam gegaarde geitenschenkels

Geitenvlees is niet het meest populaire soort vlees in Nederlanden dat is eigenlijk jammer, want niet alleen wordt er momenteel veel vlees onnodig verspild, het is ook nog eens heel erg lekker vlees.

Neem nu deze heerlijke, langzaam gegaarde geitenschenkels. Je hebt er wel even de tijd voor nodig om dit gerecht te maken maar de meeste tijd is voor het marineren van de geitenschenkels.

Marineren

Om te beginnen moet je dit gerecht even goed laten marineren voor het beste resultaat. Ik begin er dan ook altijd al de avond van tevoren mee. Dan hebben de smaak goed de tijd om lekker in te trekken.

Je verwijderd de buitenste bladeren van het citroengras en je hakt de stengels mooi fijn. Schep de schenkels goed om met de marinade van beancurdsaus (verkrijgbaar in de toko), citroengras, laos, lente-uitjes, vissaus en de sesamolie en laat minimaal 3 uur marineren. Maar liefst dus de hele nacht.

Bereiden van de geitenschenkels

Na het marineren verwarm je de oven op 160˚C.

Je haalt de geitenschenkels nu uit de marinade en je veegt het meeste ervan af. Ik bereid ze vervolgens in een grote braadpan waar ik ze eerst even goed in aanbraad. De geitenschenkels moeten een mooi lichtbruin kleurtje hebben.

Schuif nu in de oven en laat ze garen met het deksel op de pan. Draai ze twee keer om in die tijd zodat het vlees aan alle kanten gelijk wordt gegaard. Het vlees is goed als het van het bot afkomt.

Aan het eind van de bereidingstijd kook je de jasmijnrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en je stoomt de Aziatische groentes tot ze de gewenste garing hebben bereidt.

Ik vind het altijd lekker met paksoi, bimi en soms kailan als ik dat kan vinden in de toko. Kailan is eigenlijk een soort Chinese broccoli die heerlijk is bij dit gerecht.

Je maakt de schenkels af door ze in de pan nog even te garen met de nước mắm chấm en serveer ze met de jasmijnrijst en de gestoomde groentes. Heerlijk!

Het recept voor de nước mắm chấm vind je bij de citroengrasspiesen.

geitenschenkels

Geitenschenkels – Hâm Dê

4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 3 uur
Bereidingstijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vietnamese
Porties 4 portie(s)

Benodigdheden

  • Ovenbestendige braadpan
  • Stoommandje

Ingrediënten
 

  • 4 stengels citroengras
  • 4 cm laos
  • 4 lente-uien
  • 4 geitenschenkels
  • 150 gr beancurdsaus
  • 4 el vissaus
  • 4 tl sesamolie
  • 2 tl zout
  • 3 el olie
  • 300 ml water
  • 1 chilipeper
  • 6 takjes munt en koriander
  • Jasmijnrijst
  • Aziatische groenten bijvoorbeeld paksoi, bimi of kailan
  • 200 ml nước mắm chấm

Instructies
 

  • Verwijder de buitenste bladeren en uiteinden van het citroengras en hak
  • de stengels fijn. Schil en rasp de laos. Snijd de lente-uien fijn. Schep de schenkels om met beancurdsaus, citroengras, laos, lente-ui, vissaus, sesam- olie en zout en laat ze minimaal 3 uur marineren, maar het liefst gedurende een hele nacht.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Verhit de olie in de braadpan. Haal het grootste gedeelte van de marinade van de schenkels en bak ze kort, tot ze lichtbruin kleuren.
  • Voeg de overgebleven marinade en het water toe, dek de pan af met de deksel en zet hem in de oven.
  • Gaar de schenkels 3 uur in de oven en draai ze tussentijds tweemaal om. Het vlees is gaar als het gemakkelijk van het bot komt.
  • Halveer de chilipeper, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn. Pluk de blaadjes van de munt en koriander.
  • Kook de jasmijnrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking Stoom de Aziatische groenten tot de gewenste gaarheid.
  • Haal de schenkels uit de pan, schep het overtollige vet van de saus en voeg de nước mắm chấm toe. Breng de saus aan de kook en giet hem door een zeef. Doe de saus terug in de pan en voeg de schenkels toe.
  • Serveer de schenkels met de jasmijnrijst en gestoomde groenten. Bestrooi met de fijngesneden chilipeper en de munt- en korianderblaadjes.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.