Couscous met gestoofde groenten

Een van mijn favoriete gerechten is deze heerlijk geurende couscous met gestoofde groenten. De groenten bereid ik graag in een tajine, maar je kunt het ook prima in een “gewone” stoofpan maken.

Alles over couscous

Couscous bestaat uit een combinatie van durum tarwe en water. In de fabriek mengen ze dit met elkaar en wordt het mengsel vervolgens gestoomd. Zo ontstaan de typische couscousballetjes. Van oorsprong komt couscous uit Noord-Afrika en is het een traditioneel berbergerecht.

Zo maak je deze couscous met gestoofde groenten

De snelle manier waarop wij de couscous bereiden is niet de traditionele manier, maar voor een drukke werkweek is het ideaal! Met de combinatie van lekkere groente in deze stoof maak je iedereen blij!

Probeer ook eens mijn Thaise vegan curry!

Couscous met gestoofde groenten

Couscous met gestoofde groenten

Couscoussalade met groenten

4.50 van 51 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegan, Vegetarisch
Porties 4 portie(s)
Calorieën 496 kcal

Ingrediënten
 

  • 300 gr pompoenblokjes
  • 1 grote ui in dunne ringen
  • 1 wortel in plakjes gesneden
  • 1 courgette in stukken
  • 100 gr gedroogde abrikozen in stukken
  • 4 el olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 el ras el hanout
  • 1 kaneelstokje
  • 200 gr couscous
  • 375 ml groentebouillon warm
  • 1 rode ui dun gesneden
  • 1 citroen sap en rasp
  • ½ bosje munt blaadjes alleen
  • ½ bosje koriander blaadjes alleen
  • 2 el amandelschaafsel geroosterd

Instructies
 

  • Neem een flinke stoofpan of een tajine die op het vuur kan (in de oven kan ook!) en verhit hierin 2 el olijfolie.
  • Bak de (gewone) ui eerst aan tot glazig en voeg hieraan de pompoen, wortel, abrikoos en courgette stukken toe. Bak het even mee en verdeel hierover de ras el hanout kruiden. Bak deze even mee tot het begint te geuren.
  • Doe de tomatenblokjes erbij en eventueel nog een klein beetje water. Voeg het kaneelstokje toe en laat het geheel in ongeveer 20 minuten gaar stoven.
  • Check tussendoor of het niet droogkookt. Voeg eventueel nog wat extra water toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • In de tussentijd doe je de couscous in een grote hittebestendige kom. Giet de hete bouillon eroverheen. Dek af met een bord en laat 5 minuten staan. Roer het los met een vork.
  • Roer het citroensap en rasp samen met de resterende 2 eetlepels olijfolie.
  • Roer deze dressing door de couscous. Serveer de stoofschotel/tajine met de rode ui, munt en de koriander.
  • Schep op borden en bestrooi met het amandelschaafsel.
  • Lekker met een yoghurtsausje.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 496kcalKoolhydraten: 79gProteine: 12gVet: 18gVerzadigde vetten: 2gNatrium: 549mgKalium: 1195mgVezels: 11gSuiker: 24gVitamine A: 10392IUVitamine C: 45mgCalcium: 170mgIJzer: 5mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.