Cranberry cake met sinaasappelglazuur

55 minuten

Cranberry cake met sinaasappelglazuur

Tijdens het vragenrondje vorige week riep iedereen om kerstrecepten. En zoals beloofd ga ik vanaf deze week regelmatig nieuwe kerstrecepten posten. Zodat je ook nog tijd heb om te testen.

Ik begin dan maar meteen goed met een heerlijke cranberry cake. De cake wordt nog lekkerder door de sinaasappelglazuur die eroverheen gaat. Dat geeft het net een lekker fris zuurtje. Wil je liever citroen of limoen gebruiken in de glazuur dan kan dat ook prima. Ook dat is heerlijk.

In de cranberry cake gaan verse cranberries. Dit kun je eventueel vervangen door diepvries cranberries. Laat die dan eerst helemaal ontdooien voor je ze door het beslag roert.

Bakken

Om de cake te bakken kun je het beste een cakeblik gebruiken van 25 cm. Ik vet deze in en doe er vervolgens ook bakpapier in. Veel mensen vinden dat dubbel, maar het bakpapier blijft op die manier goed zitten in de vorm en je weet in ieder geval zeker dat je de cranberry cake er weer goed uit krijgt.

Omdat elke oven anders is, is het belangrijk dat je de cake goed in de gaten houdt en hem eruit haalt als er een prikker schoon uitkomt. Check dit dus altijd zelf: soms moet de cake nog net wat langer. Er is geen reden om een ongare cake uit de oven te halen, dus altijd even nagaan of het gaar is.

Laat de cranberry cake vervolgens goed afkoelen op een cakerek. Maak de icing niet al uren van tevoren want dan droogt het weer in. Dus let even op wanneer je de icing van plan bent te gaan maken. Is de icing te dun voeg dan meer poedersuiker toe.

Ik zorg altijd dat ik het sinaasappelsap in gedeeltes toevoeg. Dus niet alles in een keer erbij doen. Je zult zien dat je maar weinig vocht nodig hebt om de icing voor de cranberry cake te maken.

cranberry cake met sinaasappelglazuur

cranberrycake

Cranberry cake met sinaasappelglazuur

4.36 van 17 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Koek & Gebak
Porties 12 portie(s)

Ingrediënten
 

  • 240 gr bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 200 gr kristalsuiker
  • 50 gr gehakte pecannoten
  • 200 gr verse cranberries
  • 150 ml sinaasappelsap
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 50 gr gesmolten boter
  • 1 ei

Sinaasappelglazuur

  • 100-150 gr poedersuiker
  • 1-3 el sinaasappelsap
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1/2 tl vanille extract

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Meng bloem, bakpoeder, baking soda, zout en suiker in een grote kom. Roer ook de cranberries en de noten erdoor.
  • Meng de gesmolten boter met sinaasappelsap en rasp en klop het ei erdoor.
  • Roer de natte ingredienten door de droge en meng dit kort door elkaar.
  • Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak ongeveer 40-45 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake koelen op een rek terwijl je de icing maakt.
  • Meng poedersuiker met sinaasappelsap, rasp en vanille extract.
  • Garneer de cake met de sinaasappelicing en eventueel nog wat extra pecannootjes

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.