New York cheesecake

1 uur 10 minuten

Mijn grootste guilty pleasure is cheesecake, en dan zeker de New York cheesecake. Ik was dan ook intens gelukkig toen ik bij de foodtruck van Celia Jacobs in Austin uit 45 soorten kon kiezen. De cheesecakes bij Celia worden gemaakt naar oma’s recept. En in de traditie van oma, staat er altijd een bak met water onderin de oven om ervoor te zorgen dat de bovenkant lekker veerkrachtig blijft door de stoom.

Ik probeerde onder -heeeel veeeeel- andere de New York Cheesecake. Voor de New York Cheesecake gebruikten de dames Celia geen bloem of maïzena om het roomkaasmengselte binden. Hierdoor werd de cheesecake wat minder zwaar. En dat inspireerde mij tot deze luchtige(r) versie van de New York cheescake.

Recept New York Cheesecake: bereidingswijze

New York cheesecake

New York cheesecake recept

4.38 van 243 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Koek & Gebak
Keuken Amerikaanse keuken
Porties 8 portie(s)

Benodigdheden

  • Ovenschaal met water
  • 1 springvorm ∅ 20 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 75 g volkorenbiscuits
  • 40 g ongezouten boter
  • 30 g amandelmeel
  • 1 limoen
  • 300 g roomkaas op kamertemperatuur
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 25 ml slagroom
  • 1 el zure room
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 doosje ca. 150 g verse frambozen
  • 20 g witte chocolade om te decoreren

Instructies
 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 °C en zet onderin de oven een ovenschaal gevuld met water. Bekleed de springvorm met bakpapier. Maal de volkorenbiscuits fijn (in een keukenmachine of hakmolen) en smelt de boter (au bain marie of op lage temperatuur in de magnetron).
  • Meng de gemalen biscuits met het amandelmeel en de gesmolten boter. Doe dit mengsel in de met bakpapier beklede springvorm en druk goed aan. Je kunt de bodem even laten opstijven in de koelkast, ondertussen maak je de vulling.
  • Rasp de limoen. Je hebt de helft van de rasp nodig voor de vulling, de andere helft voor de garnering. Pers één helft van de limoen uit, dit sap gaat ook in de vulling.
  • Roer de roomkaas glad met een spatel en meng de kristalsuiker door de gladde roomkaas. Klop met de hand (met een garde) de eieren, slagroom, zure room, limoensap, limoenrasp en vanille-extract door de roomkaas. Stort dit mengsel op de koekbodem.
  • Bak de cheesecake 50 tot 55 minuten op 170 °C in de oven (laat de ovenschaal met water onderin de oven staan).
  • Laat de taart vervolgens op het aanrecht afkoelen en zet deze daarna minstens 3 uur in de koelkast.
  • Rasp de witte chocolade. Los de taart uit de vorm en garneer met de geraspte chocolade, verse frambozen en (de overgebleven) limoenrasp.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.