Super eenvoudige Oranje koeken

30 minuten

Deze super eenvoudige Oranjekoeken zijn fantastisch op Koningsdag, maar natuurlijk elke dag van het jaar te maken. Desgewenst pas je de oranje kleur aan – bietensap in plaats van wortelsap voor mooie roze koeken, bijvoorbeeld.

Zo maak je deze Oranje koeken

Het maken van de oranje koeken is heel eenvoudig. Eigenlijk zijn het gewoon cakejes die je extra plat maakt door ze tijdens het bakken een dakje te geven van een andere bakplaat. Op die manier voorkom je dat ze rijzen en het standaard cupcake uiterlijk krijgen.

Het wortelsap zorgt dat de icing oranje wordt, al helpt een druppeltje oranje vloeistof ook wel mee voor het knaloranje effect. Maar dat hoeft natuurlijk niet. 

Oranje koeken

Oranje koeken

Super eenvoudige Oranje koeken

4.28 van 40 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Koek & Gebak
Keuken Zoete gerechten
Porties 8 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 100 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gr bloem
  • 100 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1/2 tl vanille extract
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 tl citroensap
  • 1/2 tl zout

Icing

  • 125 gr poedersuiker
  • 1-2 el wortelsap

Instructies
 

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Doe de boter en de suiker samen in een mengkom en mix dit op hoge snelheid wit en romig. Voeg hieraan vanille extract, citroensap en rasp toe en meng de eieren er een voor een doorheen tot een gladde massa.
  • Voeg als laatste de bloem en het zout toe en mix dit tot een mooi glad beslag.
  • Vet 8 muffinvormpjes goed in en bestuif met een beetje bloem. Klop het overtollige bloem er weer uit.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes. Leg een bakplaat of een andere platte plaat over de muffinvorm heen. Op die manier voorkom je dat de cakejes gaan rijzen. Schuif het zo in de oven voor 10 minuten
  • Na 10 minuten haal je de extra plaat eraf en laat je de cakejes nog 10 minuten bakken.
  • Zodra ze goudbruin en gaar zijn haal je ze uit de oven en je stort ze uit op een snijplank. Leg ook nu weer een plank op de bovenkant, zodat ze mooi plat blijven.
  • De glazuur maak je door het wortelsap met poedersuiker te mengen tot de gewenste kleur en dikte. Besmeer de koeken met het glazuur en laat hard worden.

Notities

Het is ook leuk om vervolgens nog wat wit glazuur te maken en kroontjes aan de bovenkant te tekenen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.