Wat is een tortilla?

Ben jij, net als ik, gek op Mexicaans eten, maar raak je soms in de war van al die verschillende namen van gerechten? No stress! Vandaag leg ik je de basis uit, waardoor jij voortaan precies weet wat je kookt en eet. We gaan het hebben over tortilla’s, taco’s, totopos, enchilada’s en quesedilla’s. 

Wat is een tortilla en hoe wordt deze gemaakt?

Hier in Nederland noemen we alles een taco, maar dat is eigenlijk helemaal niet correct. De basis voor alles in Mexico is de tortilla. De tortilla kun je zien als de ruggengraat van de Mexicaanse keuken. Deze platte gele pannenkoek wordt op traditionele wijze gemaakt van maïs. Wil je daar alles van weten? Kijk dan vooral de eerste aflevering van Miljuschka in Mexico terug óf neem een kijkje in Miljuschka Magazine No. 5.

Het maken van een tortilla, begint met het wassen van de maïs en het koken. De maïs wordt gekookt met gebluste kalk omdat de maya’s al ontdekten dat maïs anders niet goed verteerd kan worden. Door het koken met de kalk wordt het velletje ook voor ons verteerbaar en kunnen we alle goede stofjes uit de maïs ook daadwerkelijk opnemen.

Vervolgens moet de gekookte maïs verwerkt worden tot een pasta, de masa. Dit gebeurt door het te vermalen op een steen. Deze pasta wordt vervolgd gedroogd en opnieuw bevochtigd met water tot dat er een deeg ontstaat. Van dit deeg wordt een bol gemaakt, deze doe je in de tortillamaker. Vervolgens druk je het deeg plat en dan bak je het op een hete plaat. En daar is ‘ie dan: de tortilla.

Wil je zelf geen tortilla’s maken (het is best veel werk om te maken), maar kun je geen goede tortilla vinden in de supermarkt? Dan is google jouw beste vriend. Ga op zoek naar een Mexicaanse webshop en scoor ‘echte’ tortilla’s. Wist je overigens dat je tortilla’s ook makkelijk kunt invriezen als je ze niet allemaal tegelijk nodig hebt? Ik heb altijd een voorraadje in huis liggen. 

De tortilla is de basis

Nu je weet dat de tortilla de basis is van Mexicaanse gerechten, ga ik je vertellen waar de tortilla allemaal voor wordt gebruikt. We gaan het hebben over totopos, taco’s, enchilada’s en quesedilla’s.

Totopos (bij ons bekend als nacho)

Totopos kennen wij in Nederland als nacho’s. Totopos zijn kleine stukjes maïstortilla die gefrituurd of gebakken worden. Hierdoor ontstaat er een heerlijk krokant chipje. Persoonlijk vind ik de chipjes heerlijk met een zelfgemaakte guacamole, aïoli, tomaat maïs salsa of mangosalsa.

Taco

Een tortilla wordt een taco op het moment dat je hem vult. Dus eigenlijk is de taco de benaming voor het “instrument” dat je gebruikt om de vulling in te vervoeren. Taco’s zijn dus nooit die harde krokante dingen die je in de supermarkt kunt kopen. Dat is puur een Tex Mex uitvinding en dus niet Mexicaans. De echte taco is altijd zacht en kan gevouwen worden. Ideaal gezien kun je een taco met één hand eten. Probeer deze taco’s maar eens uit: kikkererwten taco’s met chorizo en kaastaco’s met coquilles en salsa en vistaco’s met avocado-mangosalsa

Enchilada

De enchilada is een opgerolde tortilla die gevuld is. Vouw je een taco dubbel, bij een enchilada maak je er een rolletje van. Dit rolletje kun je vervolgens zo eten of je kunt het in de oven doen met wat geraspte kaas erover. Een enchilada lijkt op een burrito. Het verschil? Een burrito wordt gemaakt van tarwebloem en de enchilada van een maïstortilla.

Quesedilla

Een quesedilla is een soort tortilla sandwich. Het is een dubbele tortilla met daartussen een vulling, die vervolgens wordt dichtgevouwen en gebakken wordt. In negen van de tien gevallen zit er in een quesedilla kaas. Vaak zijn de randjes dichtgeknepen zodat de vulling er niet uit kan lopen. Je kunt het nog het beste vergelijken met onze tosti. Dat kan dus 1 tortilla zijn die is dubbelgeklapt of het kunnen twee tortilla’s zijn die op elkaar komen te liggen.

Niet alle tortilla’s zijn dus taco’s

Je ziet dus dat de benaming echt wel wat veelomvattender is dan de simpele taco zoals wij alles noemen. Maar nu weet je hoe het zit dus kun je altijd de juiste term gebruiken voor een heerlijke tortilla!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.