Alle blogs

5 x de lekkerste oranje gerechtjes voor koningsdag

Blogs — 26 april 2020
Door Miljuschka Witzenhausen

Sharing is caring!

Oranje boven!

Morgen is het Koningsdag. Een hele aparte Koningsdag (of Woningsdag) dit jaar maar geen reden om niet toch een beetje feest te vieren. Dus tijd om eens nader te kijken naar de allesoverheersende kleur oranje. Waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

Oranje vlag

Dat de kleur oranje afkomstig is van het koninklijk huis, dat weten de meeste mensen wel. Maar Willem van Oranje erfde in 1544 het prinsdom Orange van zijn neef. Zo kwam hij aan het “oranje” achter zijn naam.

Bovendien was de eerste Nederlandse vlag oranje, wit en blauw en werd dat pas later rood, wit, blauw (dat gebeurde overigens pas in 1937!) De kleur oranje is echter niet meer weg te denken uit het Nederlandse beeld. Denk aan het oranje tenue bij voetbal, de oranje wimpel die nog wel steeds op de vlag zit en het oranje-feest wat Koningsdag natuurlijk ook een beetje is.

Waarom zijn onze wortels eigenlijk oranje?

Oranje is een kleur die niet zo heel vaak voorkomt in de natuur en in de 17e eeuw waren de meeste wortels diverse kleuren: paars, wit en ja, sommigen ook oranje. Hoe komt het dan toch dat al onze wortels tegenwoordig oranje zijn?

Om Nederland te promoten werd de focus gelegd op het telen van oranje wortels. En die werden vervolgens met zoveel succes geëxporteerd dat je tegenwoordig over de hele wereld oranje wortels tegenkomt! Wil je daar meer over weten? Check dan het artikel hier.

De lekkerste gerechtjes voor een oranje Koningsdag

Oranje tompouce

Om te beginnen mag de oranje tompouce natuurlijk niet ontbreken. Hoe lekker is dit om zelf thuis te maken? Een prima idee om – in plaats van de vrijmarkt op het plein – thuis lekker samen tompoucen te maken!

Oranje koeken

Nog zo’n oranje klassieker is de oranje koek. En met dit makkelijke recept kan dat eigenlijk niet fout gaan!

Oranje koeken

Gevulde oranje paprika

Waarschijnlijk denk je in eerste instantie bij de kleur oranje aan zoete dingen maar je kunt natuurlijk ook een gezonde snack maken met heerlijke oranje paprikaatjes!

Pompoen ovenschotel met abrikoos

Hoe oranje wil je het hebben met deze ovenschotel! Heerlijk zacht en zoet en absoluut oranje boven!

Abrikozen bladerdeeg kroontjes

En als laatste deze eenvoudige bladerdeeg kroontjes met abrikozen. Lekker voor bij de koffie en heel eenvoudig om te maken!