Surinaams schaafijs – lekker verfrissend

Surinaams schaafijs

Op de boulevard in Zandvoort, waar we stonden voor de 24kitchen Food Truck Challenge was het die dag 37˚C. Een beetje de temperaturen van de laatste dagen dus.

We besloten toen om die dag schaafijs te maken, de Surinaamse variant van het waterijsje. Het is echt heel simpel; je neemt 2 delen geschaafd of gecrushed ijs en je giet daar 1 deel siroop op.

De siropen maakten we – en dat is dan weer niet volgens de Surinaamse traditie – zelf van lekker vers fruit.

Variaties

Er zijn natuurlijk heel veel variaties denkbaar op het thema en ik geef je hieronder mijn vijf favoriete smaken. Er gaat flink wat suiker in. Het is tenslotte Surinaams en hoort ook echt zoet te zijn, maar wil je dat verminderen, pas het dan gewoon aan tot wat jij zelf lekker vindt! Onthoud ook dat je de siroop maakt dus uiteindelijk is dat een voorraad en niet de volledige hoeveelheid suiker die je naar binnen krijgt!

Wil je alle zomerse recepten terug zien? Check dan hier alle zomerse recepten!

Surinaams schaafijs

Surinaams schaafijs – lekker verfrissend

5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Surinaamse keuken
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

    Ananasschaafijs

    • 100 gr kristalsuiker
    • 240 gr citroensap
    • 240 gr ananassap
    • 2 el limoensap

    Aardbeienschaafijs

    • Schil van 1 citroen rasp
    • 375 ml water
    • 500 gr kristalsuiker
    • 500 gr aardbeien schoon
    • 500 ml citroensap

    Sinaasappelschaafijs

    • 350 gr suiker
    • 600 ml water
    • Sap van 8 sinaasappels
    • Sap van 5 citroenen

    Passievruchtijs

    • 500 ml water
    • 500 gr kristalsuiker
    • 500 ml citroensap
    • 500 ml passievruchtensap (met pulp)

    Limoen-muntschaafijs

    • Handvol verse munt
    • 150 gr suiker
    • Sap van 4 citroenen
    • Sap van 3 limoenen
    • 375 ml water

    Instructies
     

    Instructies

      Ananasschaafijs

      • Verwarm alles in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.

      Aardbeienschaafijs

      • Verwarm alles in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en zeef de massa. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.

      Sinaasappelschaafijs

      • Breng water en suiker aan de kook tot de suiker is opgelost.Laat afkoelen en meng het citrussap erdoor. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.

      Passievruchtschaafijs

      • Breng water en suiker aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en meng het sap erdoor. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.

      Limoen-munt schaafijs

      • Wrijf de verse munt met de suiker fijn, bijvoorbeeld in een vijzelf of met een lepel in een kommetje. Verwarm alles in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en zeef de massa. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.

      Disclaimer

      De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

      Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

       

      Miljuschka Witzenhausen
      Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.