Bijgerecht recepten

Dit recept valt onder

Dolmades – Gevulde wijnbladeren

Samenvatting

  • Voorbereiden 15 minuten
  • Bereiden 45 minuten
  • Aantal personen 35 stuks

Ingredienten

1 pot wijnbladeren (ingemaakt in zout water)

2 grote uien, fijngesneden

150 gr rondkorrelige rijst, gekookt

6 bosuitjes, gehakt

20 gr verse dille

1 el fijngehakte munt

3,75 dl water

1 el citroensap

Sharing is caring!

Dolmades

Zeg eens eerlijk; heb jij wel eens dolmades (gevulde wijnbladeren) zelf gemaakt of eet je ze alleen als je op vakantie bent in Griekenland? Of uit eten gaat bij de Griek. Dat kan natuurlijk ook nog.

Maar het zelf maken van dolmades is eigenlijk heel eenvoudig en met dit recept kan het niet mis gaan. Het enige wat belangrijk is dat je de wijnbladeren goed afspoelt, week en dan laat uitlekken. De vloeistof waarin de wijnbladeren te koop zijn is niet altijd even lekker, dus om te voorkomen dat je dat terugproeft is afspoelen dus een must.

Koken

Vervolgens moeten de dolmades inclusief de vulling gekookt worden. Om te voorkomen dat alles weer uit elkaar rolt dek je het in de pan af met een schoteltje. Ik zet daar soms nog weer wat zwaars op om te voorkomen dat het schoteltje gaat drijven.

Of probeer anders eens de moussaka uit de airfryer

Dolmades

Dolmades

Aantal personen: 35 stuks
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur

Ingrediënten

  • 1 pot wijnbladeren (ingemaakt in zout water)
  • 2 grote uien, fijngesneden
  • 150 gr rondkorrelige rijst, gekookt
  • 6 bosuitjes, gehakt
  • 20 gr verse dille
  • 1 el fijngehakte munt
  • 3,75 dl water
  • 1 el citroensap

Instructies

  1. Spoel de wijnbladeren koud af, laat ze dan 1 uur weken in warm water en uitlekken.
  2. Verhit in een pan met dikke bodem wat olijfolie en fruit de uien rustig aan, ongeveer 5 minuten. Haal de pan van het vuur.
  3. Voeg rijst, bosui en kruiden toe, breng op smaak met zout en peper.
  4. Leg een wijnblad met de achterkant naar boven op een snijplank en vul met 1 eetlepel vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol dan naar de punt toe.
  5. Bekleed een (stoof) pan met een laag wijnbladeren, stapel de dolmas daar bovenop. Besprenkel met olijfolie, leg er een bord op en vul de pan met water. Laat 45 minuten op een laag vuur sudderen.
  6. Serveer met een beetje vers citroensap

Nog meer lekkers