Mayonaise maken: zo maak je zelf mayo met een staafmixer

Categories: Basisrecepten, Recept

Zelf mayonaise maken: de allereerste keer dat ik dat deed, maakte ik het op de ‘ouderwetse’ manier. Met een garde eindeloos kloppen tot je een mayonaise had. Een lamme arm later lukte het wel, maar er zijn makkelijkere manieren om een net zo lekkere mayo in elkaar te draaien. Zo kun je een supersnelle mayonaise maken:

In de staafmixer

Om deze supersnelle mayonaise maken, gebruik ik het bakje van mijn staafmixer. Ik doe hier het hele ei in, maar als je liever een eidooier gebruikt dan kan dat ook. Ik vind dat het niet veel verschil maakt en het scheelt weer een ei splitsen en vervolgens met een eiwit overblijven.

Een aantal aandachtpuntjes bij het zelf mayonaise maken. Ten eerste is het handig om te zorgen dat alles op kamertemperatuur is. Dat werkt het beste. Ten tweede; de eerste hoeveelheid olie die je erin doet is een klein scheutje. Het luistert niet heel nauw maar doe niet alles in één keer in het bakje.

Vervolgens zorg je ervoor dat het gaat binden. Je ziet dit doordat het een geheel gaat vormen. Lastig uit te leggen, maar je ziet het vanzelf. Daarna voeg je de olie in wat grotere hoeveelheden toe.

Mayonaise maken: wat te doen als de mayo gaat schiften?

Hoewel ik deze methode al honderden keren heb gebruikt, gebeurt het eens in de zoveel tijd dat het ineens toch in de schift gaat. Als dat gebeurt blijft de mayonaise wat waterig, je ziet vlokken erin en het bindt niet. Dat is balen maar het mengsel niet weggooien! Je kunt het namelijk gewoon nog gebruiken.

Giet je geschifte mayo hiervoor in een aparte kom. Handig om het in een maatbeker of zoiets te doen, want je moet het zometeen weer kunnen gieten.

Je maakt het bakje dat je gebruikt hebt helemaal schoon en je begint opnieuw. Dus je voegt weer een ei toe, citroen en de mosterd. In plaats van de olie gebruik je nu echter je geschifte mayonaise-mengsel. Je zult zien dat het nu alsnog gaat binden. Je houdt wel een grotere hoeveelheid mayonaise over, maar dat is geen straf! Zie je: mayonaise maken lukt jou zeker ook.

Wil je liever mayonaise maken, maar dan zonder ei? Lees dan hier hoe je een veganaise maakt.

Homemade mayonaise maken

Homemade mayonaise maken

Supersnelle mayonaise maken

1 portie is ongeveer 200 ml
4.21 van 264 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Basisrecept
Porties 1 portie(s)

Ingrediënten
 

  • 1 heel ei
  • 1 el azijn of citroensap
  • 1/2 el mosterd
  • snufje zout
  • 200 ml zonnebloemolie of milde olijfolie

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten, behalve de olie in het bakje van de staafmixer. Draai even door. Voeg dan een scheut olie toe, draai weer en herhaal dit tot je ziet dat de olie gaat binden. Voeg nu een grotere hoeveelheid olie toe en draai tot het de goede dikte heeft Wil je het dikker, voeg meer olie toe.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.