Aardappel-knolselderijpuree met gegratineerde kaas

1 uur

Vandaag een recept wat alvast heel geschikt is als bijgerecht voor de feestdagen. Een heerlijk romige puree met als verrassing de knolselderij met een krokant laagje van geraspte kaas.

Aardappel-knolselderijpuree

Er is iets heel vertrouwds aan aardappelpuree. Wie is er niet mee opgegroeid? Hoewel je aardappels natuurlijk ook prima gebakken of gekookt kunt eten, is er iets speciaals aan een heerlijke romige aardappelpuree.

In dit geval maakte ik een aardappel-knolselderijpuree en gebruikte een puree-stamper om er een lekkere puree van te maken. Deze ging vervolgens nog in de oven met een laagje geraspte kaas erover, want niks maakt een aardappel-knolselderijpuree zo goed af als een knapperig laagje gegrilde kaas!

Key voor een romige puree 

Wat maakt (of breekt) nou een echt lekkere puree? Daar zijn de meningen verdeeld over. Ik hou van een romige puree, maar ik wil ook niet een heel pakje boter erdoor doen, zoals in sommige Franse recepten. Ook lekker trouwens, maar dat heeft dit recept niet nodig.

De knolselderij zorgt al voor extra smaak en ik doe er vervolgens ongeveer 50 gram boter door. Wil je meer dan kan dat natuurlijk altijd.

De aardappel-knolselderijpuree is trouwens ook makkelijk plantaardig te maken. In dat geval vervang je de boter voor een plantaardige boter en de melk door een plantaardige melk.

Hazelnoten VS kaas 

Als je de kaas onder de grill zet let dan wel op dat de hazelnoten sneller gaan dan de kaas. Handig om die dus te verstoppen onder een laagje kaas om te voorkomen dat die te bruin worden. De aardappel-knolselderijpuree kun je trouwens ook goed gebruiken als dakje bij deze jachtschotel.

Hoe je deze heerlijke aardappel-knolselderijpuree met gegratineerde kaas precies maakt, leg ik je hieronder uit. 

 

Aardappel knolselderijpuree

Aardappel-knolselderijpuree met gegratineerde kaas

3.91 van 133 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Hollandse keuken
Porties 4 portie(s)
Calorieën 403 kcal

Ingrediënten
 

  • 400 gr kruimige aardappel schoongemaakt en in stukken
  • 400 gr knolselderij schoongemaakt en in stukken
  • 50 gr roomboter + eventueel extra
  • 100 ml melk + eventueel extra
  • 100 gr stuk oude kaas
  • 50 gr hazelnoten gehakt
  • peper en zout

Instructies
 

  • Doe de aardappel en de knolselderij in een ruime pan en vul met water.
  • Breng aan de kook en kook tot het goed gaar is. Ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van het formaat van de stukken.
  • Laat even goed uitdampen. Verwarm de oven voor op 200˚C
  • Hak de hazelnoten grof in een kleine hakmolen.
  • Doe hetzelfde met de oude kaas, maar hak deze wel fijner dan de hazelnoten.
  • Pureer de aardappel en de knolselderij met de boter en de melk tot een romige puree, met behulp van een blender of staafmixer.
  • Doe dit over in een ovenschaal en bestrooi met de hazelnoten en vervolgens met de geraspte kaas.
  • Zet in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot goudbruin.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 403kcalKoolhydraten: 30gProteine: 13gVet: 27gVerzadigde vetten: 13gTrans Fat: 1gCholesterol: 56mgNatrium: 361mgKalium: 867mgVezels: 5gSuiker: 4gVitamine A: 608IUVitamine C: 28mgCalcium: 281mgIJzer: 2mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.